Gordon Brown, Blairs eeuwige tweede

Eén grandioze toespraak op het jaarcongres van Labour en Gordon Brown staat weer met stip op de tweede plaats in de partijhierarchie. Achter Tony Blair natuurlijk. De premier staat nu eenmaal op eenzame hoogte.

Gordon Browns is briljant. Had Tony Blair op het Labourcongres in juli 1994 na de plotselinge dood van John Smith het leiderschap van New Labour niet voor de neus van Gordon Brown weggekaapt, dan zou de huidige minister van financiën op 1 mei 1997 tot Brits premier gekozen zijn. Want dat de sociaal-democraten die stembusslag met de Conservatieven zouden gaan winnen, stond toen al vast, zelfs al hadden ze de al twee maal verslagen Neil Kinnock weer tot lijsttrekker gekozen.

De uitverkiezing, destijds, van Blair, en diens zegetocht nadien hebben Gordon Brown nooit echt lekker gezeten. Niet dat hij Blair en daarmee de partij de magistrale verkiezingszege van 1997 misgunde, maar de leus New Labour, New Britain kwam eigenlijk uit zíjn koker. Hij was de eigenlijke grondlegger van New Labour. Hij was de campagneleider die het New Labour-ideaal aan de man heeft gebracht.

Niet verwonderlijk dat Browns naam valt, wanneer de opvolging van Tony Blair ter sprake komt. Maar Blair is jong en succesvol. Blair is populair. En aan alle speculaties over een mogelijke tussentijdse vervanging van Blair door Brown - zo rond 2004, ergens halverwege de tweede termijn die Labour zonder twijfel zal binnenslepen - maakte Blairs woordvoerder in het weekeinde voor het Labour-congres ook al een einde.

Als de premier door partij en kiezer straks gevraagd wordt een nieuwe, volledige, vijfjarige termijn te vervullen, zal hij dat zeker doen, zei de perschef.

En ook het kamp van Brown doet geen poging een bij voorbaat tot mislukken gedoemde paleisrevolutie uit te lokken. ,,Wat Gordon betreft blijft Tony tot in eeuwigheid aan, of tenminste tot hij besluit op te stappen'', heet het daar. Blair zelfs laat geen gelegenheid voorbij gaan om zijn Chanchellor of the Exchequer alle lof toe te zwaaien. Niet om hem daamee het graf in te prijzen, wel om hem tenminste het gevoel te geven dat hij onmisbaar is. Onmisbaar ongeveer als 'schipper naast God'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden