Gooi kan 'groen graf' worden

Onderzoek: Vergrijzing en bestuurlijke stagnatie bedreigen regio

Het Gooi dreigt te verworden tot een 'groen graf', met een welgestelde maar vergrijzende bevolking, steeds minder banen, minder winkels en steeds minder levendige stadscentra.

Deze waarschuwing laat de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger (D66) horen in Trouw, op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Gooise Meren. Jaeger staat niet alleen. In een groeiende stapel rapporten die de afgelopen jaren over de Gooi- en Vechtstreek verschenen, wordt gewezen op het gevaar van stagnatie in wat een regio van 'nationaal economisch belang' genoemd wordt.

De achtergrond van die rapporten is steeds de bestuurlijke situatie in de Gooi- en Vechtstreek. Die is onderverdeeld in negen gemeenten. Maar die zijn soms te klein om zelfstandig te kunnen blijven bestaan en ze werkten tot voor kort ook nauwelijks samen.

Dat moet wel, vindt de provincie Noord-Holland, om te voorkomen dat de trends die nu al waarneembaar zijn, doorzetten. "Als we alles op z'n beloop laten", zegt de Amsterdamse hoogleraar planologie Pieter Tordoir, die meewerkte aan een van de rapporten, "wordt het Gooi straks één groot villadorp, zonder bedrijvigheid, zonder levendigheid".

Het economisch belang van het Gooi is groot, stelt Tordoir. Want Amsterdam en in mindere mate Utrecht hebben bloeiende woongebieden voor de elite nodig om de concurrentie met andere wereldsteden aan te kunnen. En omdat de grote steden een motor zijn voor de nationale economie, is stagnatie in het Gooi schadelijk voor heel Nederland.

Verschillende plannen voor gemeentelijke herindelingen sneuvelden de afgelopen jaren, maar per 1 januari gaan drie gemeenten samen: Bussum, Naarden en Muiden vormen de gemeente Gooise Meren. Maar als het aan wethouder Jaeger ligt, is het daarmee nog niet gedaan: er moet uiteindelijk zelfs één grote gemeente Gooiland ontstaan.

De Verdieping 4|5

Reservaat voor de rijken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden