Gooi jonge leerkracht niet meteen in het diepe

Het is best zinvol en oplossingsgericht om het tekort aan meesters en juffen te bestrijden door meer carrièremogelijkheden en daarmee ook meer salarislijnen in het (basis)onderwijs te creëren (Trouw, 18 augustus). Nu is het zo dat je bijna uitsluitend kunt groeien in het onderwijs door managementtaken op je te nemen en niet via groei binnen je core business. Maar minstens zo belangrijk lijkt me nu eindelijk eens veel meer aandacht te besteden aan leeftijdsbewust personeelsbeleid. Desnoods door, eventueel tegen alle ouders in, de klassen soms iets te vergroten en de daardoor vrij geroosterde ouderen in te zetten bij de intensieve creatieve begeleiding van startende collega's. Gooi jonge mensen niet meteen in het diepe, geef hun kracht echt kansen, zet invallers niet bijna per definitie in de (moeilijke) groep of klas van de zieke. Kortom, maak van de school niet alleen een veilige haven voor kinderen maar ook voor het personeel.

W. Stoop Santpoort

undefined

Vrouwen gestraft

Het verbod op boerkini's in (ondermeer) de Corsicaanse gemeente Sisco is de verkeerde maatregel om agressie te voorkomen. De gemeente doet daarmee hetzelfde als wat we landen met een hoofddoekplicht verwijten: ze pakt niet de agressie aan, maar degene die dit zogenaamd uitlokken. In het Westen zeggen we: 'leer mannen van vrouwen af te blijven, ongeacht hoe ze gekleed zijn. Niet vrouwen die zich op bepaalde manier kleden, maar mannen die niet met hun tengels van vrouwen af kunnen blijven moeten gestraft worden'. In Sisco gebeurt nu het zelfde. Vrouwen worden gestraft, zijn niet vrij te dragen wat zij willen, omdat de mannen om hen heen agressief worden.

Jikke Verhulst Renkum

undefined

Gemiste kans

Met verbazing las ik het commentaar over de Franse boerkinikwestie (Opinie, 17 augustus). Een dergelijke politiek correcte stellingname is niet van deze tijd. Zij mist voor de zoveelste keer een kans duidelijk stelling te nemen tegen de oprukkende islamisering in Europa en helaas ook in ons land. Het getuigt van domheid en naïviteit het dragen van een boerkini of een boerka goed te praten met als argumenten dat het hier gaat om persoonlijke vrijheid en identiteit. Kennelijk sluit de redactie de ogen voor de politieke en provocerende achtergronden van het dragen van dit soort kledingstukken. De tijd dat we glimlachend en toegevend naar de uitwassen van de islam keken, is vanwege het wereldwijde agressieve karakter van deze godsdienst voorlopig voorbij.

Rien van Loon Zwolle

Compensatie niet onredelijk

Volgens het commentaar moet de overheid terughoudend zijn met het repareren van de pensioenen (Opinie, 18 augustus). Geen precedent scheppen. Vergeten wordt echter dat wij lid zijn van de Europese Unie en dat de ECB de hoogte van de rente bepaalt en dus ook indirect de hoogte van de rekenrente van de pensioenfondsen. Door de keuze voor Europa is de staat tot op zekere hoogte medeverantwoordelijk voor de huidige situatie en zou enige compensatie voor de achteruitgang van de pensioenen niet onredelijk zijn.

J. van Rijnbach Veenendaal

undefined

Spaarpot

Twee uitgeprocedeerde asielzoekers moeten zich elke week melden bij het politiebureau in Assen voor een stempel van de vreemdelingenpolitie (Trouw, 17 augustus). Elke week gaan rond de 60 actievoerders mee. Elke week nemen deze een grote spaarpot mee waarin gul gedoneerd wordt om het leefgeld van de asielzoekers, 300 euro per maand, aan te vullen. Een goede vriendin van me is opgelicht door een tussenpersoon in de zorg. Nu zit ze in de schuldsanering. Ze werkt fulltime en ontvangt 280 euro leefgeld per maand, voor haar en haar twee dochters. Ruim onder de armoedegrens. In Nederland verkeren ruwweg 1 miljoen mensen in een vergelijkbare situatie. Misschien kunnen de actievoerders ook voor hen een spaarpot meenemen?

Rob Dijkstra Winsum

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden