Google zoekt steun in de modewereld

mode

Om te voorkomen dat de bril met computerschermpje en camera alleen een speeltje blijft voor techneuten, zoekt Google Glass samenwerking met de beroemde montuurmerken Ray-Ban en Oakley.

De Google Glass is een bril in ontwikkeling die straks via spraakcommando's foto's of filmpjes kan maken of die zoekopdrachten vertoont op een klein schermpje.

Voor meer van dit soort 'wearables' worden grote modemerken ingeschakeld om de slimme techniek begeerlijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Google sloot eerder een contract met Fossil voor slimme horloges.

beeldende kunst

Couperus-illustraties toch uitgegeven
De uitgever van Louis Couperus zuchtte toen illustrator Beb Reith in 1918 weer een stapel tekeningen opstuurde. "Ik verzoek u beleefd geen verdere platen te maken bij werk van Couperus, omdat ik dan weer in de verleiding kom om ze te kopen", schreef hij terug. Want daar had hij geen geld voor. Nu, bijna honderd jaar later, worden de tekeningen alsnog uitgegeven. Ze zijn opgespoord door Bernard en Maarten Reith, neef en achterneef van de illustrator.

Het gaat om alle tekeningen bij Couperus' sprookje Fidessa, en extra tekeningen bij het sprookje Psyche. Bernard en Maarten Reith vonden de tekeningen in het Rijksprentenkabinet.

De sprookjes en zeventig tekeningen verschijnen in een uitgave die vanaf medio juni in de boekhandel verkrijgbaar is. Reiths neven hebben een deel van het benodigde geld, 10.750 euro, via crowdfunding bij elkaar gespaard.

Zondag behaalden zij dat doel op voordekunst.nl. Aangevuld met eigen geld hopen ze 750 boeken te drukken. De uitgave gaat rond de veertig euro kosten.

Beb Reith is bekend door zijn striptekeningen in de Monki-reeks. Zijn illustraties voor Couperus passen in de Jugendstil en Art Nouveau van rond de eeuwwisseling.

opera

Taiwanese dirigente voor koor opera
De Nationale Opera heeft sinds het vertrek van Martin Wright in 2012 geen vaste koordirigent meer gehad. Er werd steeds gewerkt met gastdirigenten, zoals de Taiwanese Ching-Lien Wu. Deze laatste is nu per 1 september de nieuwe artistiek leider van het Koor van de Nationale Opera. Wu heeft grote ervaring met operakoren en studeert op dit moment het koor in Amsterdam al in voor Gounods 'Faust', die in mei in première gaat.

uit
de
kunst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden