Google noemt onderscheppen privé-info 'programmeerfout'

null Beeld AP
Beeld AP

Google betuigt haar spijt dat het bedrijf privégegevens van mensen met een onbeveiligd draadloos netwerk heeft onderschept. "Het was een programmeerfout die we direct hebben gemeld toen die ons bekend werd", aldus een woordvoerder.

Dat liet de internetgigant dinsdag weten, nadat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) had gedreigd met een dwangsom tot maximaal 1 miljoen euro. Google heeft de informatie inmiddels in opdracht van de privacywaakhond vernietigd.

Bedrijfswagens van Google, die foto's maakten van het straatbeeld voor Street View, verzamelden onder meer medische en betalingsgegevens. Het oppikken van die gegevens is een van de grieven van het CBP over Google. Verder zijn de adressen (identificatienummers) van 3,6 miljoen beveiligde en onbeveiligde wifi-routers verzameld. In combinatie met hun locatie gelden deze zogeheten MAC-adressen als persoonsgegevens, zegt het CBP, omdat ze te herleiden zijn naar personen.

Volgens het CBP heeft Google de adressen en locaties van draadloze routers verwerkt en zijn die in een database in de Verenigde Staten terechtgekomen die algemeen toegankelijk is. Iemand die een MAC-adres van een router kent, kan in die database de locatie erbij zoeken, aldus het CBP. Google beraadt zich op aandringen van het CBP op stappen om eigenaren van de routers op de hoogte te brengen van het feit dat adressen zijn verzameld.

,,Het was een programmeerfout die we direct hebben gemeld toen die ons bekend werd. Het spijt ons enorm'', aldus een woordvoerder van Google in Nederland. Hij benadrukte dat de informatie niet is bekeken of gebruikt. Met behulp van de draadloze signalen kan voor mobiele telefoons toch worden bepaald waar ze zijn, wanneer er een slecht GPS-signaal is.

Google krijgt drie maanden de tijd van het CBP voor er een dwangsom van 5000 euro per dag wordt opgelegd. Verder wil de privacywaakhond dat Google mensen de mogelijkheid geeft zich te verzetten tegen het gebruik van de gegevens.

De internetdienst Google Street View is wereldwijd omstreden. Verscheidene overheden en instanties zetten vraagtekens bij de manier waarop Google de gegevens van internetgebruikers heeft verzameld voor Street View. Voor zover bekend heeft Google in andere landen waar Street View auto's rondreden, zoals Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, niet de eigenaars van routers hoeven te informeren. Het CBP begon vorig jaar mei een onderzoek naar het verzamelen van privé-informatie door Google.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden