Google moet foto's van het net weren

null Beeld afp
Beeld afp

Een Duitse rechter heeft Google op de vingers getikt omdat de zoekgigant niet genoeg doet om websites met illegale informatie uit de zoek-resultaten te verwijderen. De druk op Google neemt daarmee toe. Eerder deed een Franse rechter hetzelfde. Beiden vinden dat het Amerikaanse bedrijf de illegale links actief moet filteren om zo de privacy van mensen te beschermen.

Kristel van Teeffelen

De zaken werden aangespannen door voormalig formule 1-baas Max Mosley, die zich al sinds 2008 geconfronteerd ziet met seksfoto's van hem die op het internet circuleren. Hoewel een rechter eerder al oordeelde dat hij daarmee schade ondervindt, bleven de foto's telkens weer opduiken, ook via Google.

De uitspraken van de Duitse en Franse rechters hebben grote gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting op het internet, stelt Google in een reactie. Om aan de eis van de rechters te voldoen zou het bedrijf een filter moeten bouwen dat mogelijk ook onschuldige websites blokkeert. Google gaat daarom in beide landen in hoger beroep.

Verantwoordelijkheid
Toch kaart Mosley met deze zaak een probleem aan dat niet alleen hem treft: ongewenste informatie of foto's die oneindig op het internet blijven circuleren. Dat komt door de aard van het net, dat bestaat uit websites die naar elkaar linken.

De vraag is wie er verantwoordelijk is voor het stoppen van die verspreiding. Nu moet je als slachtoffer bij elke website die de foto heeft gepubliceerd een verzoek tot verwijdering indienen. Maar als iets op grote schaal is verspreid - en in de zaak van Mosley als publiek figuur met seksfoto's is dat het geval - dan is daar bijna geen beginnen aan.

Ook de Europese Commissie vindt dat een probleem. In de nieuwe privacyrichtlijn die in de maak is, wilde zij daarom degene die de foto oorspronkelijk online heeft gezet verantwoordelijk maken voor de verwijdering van alle links. Maar na veel kritiek van organisaties die opkomen voor een open internet, is die regeling inmiddels afgezwakt.

Nu liggen er de uitspraken van de rechters in Duitsland en Frankrijk die Google een actieve rol opleggen. Al zijn daarmee de problemen voor mensen wier foto's tegen hun zin rondgaan op internet zijn nog niet helemaal opgelost. Met het verwijderen van links uit zoekresultaten zijn de websites met de illegale informatie nog altijd niet gewist.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden