Google leest uw mail, het staat immers in de voorwaarden

Beeld anp

Dat Google meeleest in de mail van haar gebruikers wisten we eigenlijk al, maar nu heeft het bedrijf dat ook duidelijk gemaakt in de servicevoorwaarden. Sinds deze week staat er letterlijk dat Google op geautomatiseerde wijze de inhoud van onder meer mails analyseert. "Dat Google in persoonlijke mails neust is een probleem", meent Bits of Freedom, een organisatie die zich inzet voor online burgerrechten. "Maar het is goed dat Google het nu vermeldt."

Waar bedrijven als Google op scannen is niet precies duidelijk. Met het analyseren van mails, zoekgeschiedenis en andere activiteiten stelt het profielen op die worden verkocht aan adverteerders. Die passen op hun beurt de advertenties aan persoonlijke voorkeuren aan. Rejo Zengers van Bits of Freedom: "Je kunt ervan uitgaan dat andere providers en Facebook precies hetzelfde doen. Dit is niet nieuw, zo werkt het businessmodel van gratis diensten. Ze moeten immers geld verdienen."

Toch vindt de organisatie dat het niet zou moeten gebeuren. "Email is intiem en persoonlijk, iets tussen de verzender en ontvanger. Niet alleen Google kijkt mee, maar mogelijk ook andere partijen als de NSA of de Nederlandse politie. Daar heb je als gebruiker geen zicht op."

Het is niet mogelijk om onder de praktijken van Google uit te komen. Stoppen met het gebruiken van de diensten van Google is de enige oplossing. Dat vindt ook Google zelf. "Als u niet akkoord gaat met de aangepaste voorwaarden voor een service, moet u uw gebruik van die Service beëindigen."

Niet opnieuw toestemming
Google houdt zich het recht voor om wijzigingen aan te brengen in de voorwaarden, zonder opnieuw toestemming te vragen aan de gebruiker. Akkoord gaan met de voorwaarden is dus ook min of meer akkoord gaan met toekomstige veranderingen van die voorwaarden. Een wijziging komt je niet snel onder ogen, tenzij je er naar op zoekt bent. Veranderingen worden op de servicepagina vermeld, en daarom zegt Google: "U moet deze voorwaarden regelmatig bekijken."

Google analyseert inhoud die wordt verzonden, ontvangen of opgeslagen. Ook mails die gebruikers van andere e-maildiensten versturen naar Gmail-gebruikers worden geanalyseerd. Zengers: "Die mensen hebben daar geen toestemming voor gegeven. Of een e-mailadres van Google is, is niet altijd zichtbaar. Er zijn ook adressen met een eigen domeinnaam die wel via Gmail werken."

Ook wat je niet daadwerkelijk verstuurt
Volgens Zengers houden internetbedrijven precies bij wat je doet, vanaf de eerste klik of tik. "Zodra je op Facebook een statusupdate begint te typen, wordt dit teruggekoppeld naar de server. Ook als je dat bericht helemaal niet op Facebook zet. Waarschijnlijk worden ook je conceptmails in Gmail opgeslagen en bekeken. "

Ook een flink aantal Nederlandse universiteiten en hogescholen maken gebruik van Google via Google Apps for Education. Onder meer bij de Rijksuniversiteit Groningen was er weerstand tegen de overstap naar Google. "Als universiteit moet je niet willen dat bijvoorbeeld gevoelige onderzoeksresultaten zijn opgeslagen op een server waarvan je zeker weet dat ook anderen kunnen meekijken, zoals de Amerikaanse overheid."

Google Servicevoorwaarden

"Onze geautomatiseerde systemen analyseren uw inhoud (inclusief e-mails) om voor u relevante productfuncties te leveren, zoals aangepaste zoekresultaten, advertenties op maat en spam- en malwaredetectie. Deze analyse vindt plaats wanneer de inhoud wordt verzonden, ontvangen en opgeslagen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden