Google krijgt aanvallen uit Brussel en uit Moskou

Na de Europese Commissie stellen ook de Russische autoriteiten misbruik marktdominantie aan de kaak

Internetbedrijf Google krijgt steeds vaker het verwijt misbruik te maken van zijn dominante marktpositie. Brussel kwam in april met een aanklacht, en nu vindt ook de Russische mededingingsautoriteit dat de handelspraktijken van Google niet door de beugel kunnen.

Volgens de Russische Federale Antimonopolie Dienst maakt Google misbruik van zijn marktpositie door eigen apps automatisch te installeren in Android, het besturingssysteem voor zijn mobiele telefoons. Concurrerende apps worden zo benadeeld, is de redenering.

De zaak doet denken aan de heftige strijd van Microsoft met de Europese Commissie over het meeleveren van internetbrowser Explorer en muziekprogramma Media Player in zijn besturingssysteem Windows. Microsoft moest buigen en betaalde 2,2 miljard euro aan boetes.

De vraag of Google misbruik maakt van zijn machtspositie is moeilijk te beantwoorden, zegt Hans Vedder, hoogleraar economisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. "In het Europees Verdrag is 'misbruik' niet verder gedefinieerd. Het verweer van Google is hetzelfde als dat van Microsoft een paar jaar geleden, namelijk dat het bedrijf niets anders doet dan zijn producten verbeteren. Microsoft maakte Windows destijds aantrekkelijker door van tevoren alvast Explorer en Mediaplayer te installeren. Nu maakt Google Android aantrekkelijker door alvast wat apps te installeren."

Google wijst erop dat het ook andermans apps, onder meer die van Facebook, standaard installeert in Android. Maar dat is volgens Vedder geen argument. "Het is toch Google die bepaalt welke apps wel en welke niet worden meegeleverd. En dat is volgens het Hof van Justitie in strijd met het misbruikverbod."

Brussel doet nog onderzoek naar de koppeling van producten op Androidmobieltjes, maar de eerste aanklacht waarmee eurocommissaris Margrethe Vestager in april kwam, gaat over een andere dienst, namelijk Google Shopping. Volgens Vestager is het tegenover concurrerende prijsvergelijkers niet eerlijk dat de zoekmachine de resultaten van zijn eigen prijsvergelijker bovenaan zet. Daarvoor hangt Google mogelijk een boete van 6,6 miljard euro boven het hoofd.

"Google levert diensten, maar ook de infrastructuur voor het zoeken van diensten van andere bedrijven. Net als een elektriciteitsnetwerk of een vliegveld moet die infrastructuur door allerlei partijen gebruikt kunnen worden", zegt hoogleraar Europees en Nederlands mededingingsrecht Tom Ottervanger van de Universiteit Leiden. "Concurrenten verwijten Google nu dat het bedrijf haar eigen diensten prominenter toont." De Europese Commissie gaat mee in deze klacht.

Google is zich van geen kwaad bewust, zo bleek uit het verweer dat de zoekgigant eind augustus naar buiten bracht. Zo gaan consumenten volgens Google vaak direct naar de website van verkopers als Amazon, Ebay of Expedia. Of, zoals Google het verwoordde: de concurrentie is slechts een klik van ons verwijderd. Verder bepleit de zoekmachine dat consumenten dankzij Google Shopping juist makkelijker terecht komen bij concurrenten. Google brengt alleen een rangorde aan in de productadvertenties.

Volgens Ottervanger leent het Europese mededingingsrecht zich ervoor dat concurrenten van een grote speler zich beklagen bij de Europese commissie over zijn machtspositie. "Ooit werd IBM jarenlang bestookt, toen Microsoft, en nu is Google de grote vijand." Hij vraagt zich af of Google wel zo machtig is in productadvertenties. "Veel mensen gaan direct naar bol.com of naar Amazon."

Ook de tweede aanklacht is twijfelachtig. Want is het per definitie bezwaarlijk als een onderneming bepaalde diensten standaard levert? De Groningse hoogleraar Vedder denkt van niet. "De consument hoeft niet per se slechter af te zijn."

De aanklacht van de Europese Commissie lijkt niet alleen juridisch maar ook politiek gemotiveerd te zijn zegt Vedder. "De commissie geeft het signaal af dat een grote speler als Google wel moet blijven opletten dat hij toegang biedt aan andere aanbieders."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden