Google investeert in windmolenparken

Windmolen in zee, in dit geval voor de Duitse kust. (AFP) Beeld
Windmolen in zee, in dit geval voor de Duitse kust. (AFP)

Google steekt miljoenen in een kabelnet dat in de toekomst windmolenparken voor de Amerikaanse oostkust moet verbinden met het nationale hoogspanningsnet van de VS. Uiteindelijk moeten de windmolens 1,9 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien.

De Amerikaanse technologiereus gaat deelnemen in het consortium Atlantic Wind Connection dat een eerste deel van een hoogspanningsnet op de zeebodem wil realiseren. De kabels krijgen een totale lengte van zo'n 240 kilometer. Later moet daar nog ruim 300 kilometer aan worden toegevoegd, maar dan zonder financiële steun van Google. Al met al moeten er windmolens komen met een gezamellijke capaciteit van 6.000 megawatt. Dat is vergelijkbaar met twaalf kerncentrales van het type dat in Borssele staat.

Met de bouw van het windmolenpark is in totaal 5 miljard euro gemoeid (3,6 miljard euro). Maar Google benadrukt dat het slechts voor enkele tientallen miljoenen deelneemt aan het deelproject dat voor een deel van het hoogspanningsnet op de zeebodem. In ruil daarvoor krijgt het een belang van 37,5 procent in het consortium, net als mede-investeerder Good Energies. Het overgrote deel van de investering (van in totaal 1,8 miljard dollar) wordt bekostigd via bankleningen.

Hoogspanningsnetten zijn een voorwaarde voor het kunnen benutten van windenergie. Ook in de Noordzee blijken deze netten een knelpunt voor de aanleg van windmolenparken. De parken zijn vaak van verschillende consortia, terwijl het hoogspanningsnet door allen gebruikt wordt. De aanleg van de netten is kostbaar, reden waarom hier naar de overheid wordt gekeken als (mede-)financier. In de VS hoopt Google met de aanleg van het net een doorbraak voor windparken in zee te bewerkstelligen. De windmolens komen in de Atlantische Oceaan te staan voor de kusten van de staten Virginia, New York en New Jersey.

Voor Google is het niet het eerste project rond duurzame energie. Het bedrijf heeft ook zonnecollectoren op zijn kantoren, waarmee onder meer de accu's van eletrische auto's van medewerkers worden opgeladen. Het gaat echter om relatief kleine investeringen. Google is met zijn datacenters een absolute grootverbruiker van energie. Mede daarom bouwt het zijn datacenters onder meer zo dicht mogelijk in de buurt van (waterkracht)centrales, zodat het verlies over de hoogspanningsnetten tot een minimum wordt beperkt. Dat gebeurt overigens nu ook in de Eemshaven in Groningen, waar datacenters en elektriciteitscentrales broederlijk naast elkaar staan. Bovendien sluit Google dan als grootverbruiker vaak contracten met aantrekkelijke kortingen af in ruil voor het brengen van hoogwaardige werkgelegenheid naar de regio.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden