'Google houdt het voor gezien in China'

Het hoofdkwartier van Google in Beijing. (AP) Beeld
Het hoofdkwartier van Google in Beijing. (AP)

Google trekt zich hoogstwaarschijnlijk op korte termijn terug uit China. Besprekingen tussen het internetbedrijf en China over de toepassing van censuur zijn in een impasse beland.

Van onze internetredactie

China waarschuwde Google vrijdag nog dat het bedrijf de wet overtreedt zolang het censuur over de zoekmachine blijft afwijzen. “Als Google doorgaat met het overtreden van de wet, zullen zij de consequenties moeten dragen”, waarschuwde de Chinese minister van Industrie en Informatie Li Yizhong.

Volgens de Financial Times heeft Google gedetailleerde plannen klaarliggen om zijn zoekmachine in het communistische land te sluiten. De beslissing kan snel vallen, maar het bedrijf wil mogelijk nog wat tijd nemen om locale medewerkers te kunnen beschermen tegen represailles van de plaatselijke autoriteiten.

Het internetbedrijf dreigde zich in januari al uit het land terug te trekken als het geen ongefilterde zoekmachine kan bieden. Het dreigement kwam nadat hackers hadden geprobeerd gmailaccounts van Chinese mensenrechtenactivisten te infiltreren.

Het Chinese avontuur van Google is nooit echt een succes geworden. Toen het bedrijf in 2006 Google.cn opende, kreeg het veel kritiek omdat Google de Great Firewall zou versterken. De Great Firewall is een filter dat een groot aantal websites buiten de deur houdt.

Toch is niet de Great Firewall, maar de zogenoemde 'zelfdiscipline' het grootste probleem van de Chinese censuur. Deze zelfdiscipline stelt bedrijven verantwoordelijk voor het gedrag van hun klanten. Zoeken naar verboden informatie, een te kritische weblog of ontoelaatbare reactie in een forum kan grote consequenties hebben voor de eigenaren van websites.

Mocht Google vertrekken uit China, dan blijft de schade beperkt. De jaarlijkse omzet van Google China ligt tussen de 300 en 400 miljoen dollar, slechts een klein deel van de meer dan 20 miljard die Google wereldwijd omzet.

Lijst van Information is Beautiful met verboden websites

]]>

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden