Google: gedraag je niet als een Glasshole

null Beeld afp
Beeld afp

Google komt met officiële etiquette voor de Google Glass. Ludiek gebracht, maar de haat die de internetbril bij velen oproept, baart kennelijk toch wel zorgen.

Seije Slager

Zit niet de hele dag naar je Google Glass te staren, maar ga ook eens wat leuks doen met vrienden. Vraag om toestemming voor je beeldopnames maakt van mensen. Respecteer anderen en reageer niet kortaf als ze vragen hebben over je Glass.

Het zijn allemaal aanwijzingen die voor ieder wellevend mens voor zich zouden moeten spreken, maar de gebruikers van Google Glass hebben kennelijk enige vingerwijzingen nodig om zich staande te houden in het sociale verkeer. Vandaag bracht Google dus een officiële etiquette uit.

De regels zijn gebaseerd op de ervaringen van de testgebruikers van de internetbril, die later dit jaar commercieel beschikbaar moet worden. Een van de lessen die de internetgigant uit de testperiode trok, luidt dan ook: de bril roept bij veel mensen agressie op.

Mepfantasiën
Al vrij snel na de introductie werd de term 'glasshole' populair voor die categorie enthousiaste dragers, die te gepreoccupeerd zijn met hun speeltje om zich druk te maken over omgangsvormen of privacybezwaren. Sites als White Men Wearing Google Glass staken de draak met het weinig hippe uiterlijk van de gemiddelde gebruiker, en veel bloggers kunnen zichzelf niet bedwingen, en fantaseren vrijelijk over het van een gezicht meppen van zo'n verafschuwde bril.

In dat licht bezien is de etiquette niet alleen maar een ludieke actie van Google, maar gaan er achter de luchtige toon ('Wees niet creepy') waarschijnlijk serieuze zorgen schuil.

Zeker omdat Glass ook onder de eigen doelgroep niet onomstreden is. Hartstochtelijk Google-fan Jeff Jarvis, auteur van 'What would Google do?', en een van de testgebruikers, tweette dat hij alweer spijt heeft van zijn aankoop: "nutteloos, te duur, ongemakkelijk".

In een artikel in Business Insider komen andere bezwaren naar voren: de batterij is steeds op, veel gebruikers krijgen hoofdpijn, de bril pikt verkeerde commando's op uit gesprekken, en je moet hem op je smartphone aansluiten.

Hij is ook helemaal niet bedoeld om de hele dag door te gebruiken, probeert Google al die kritiek van zware gebruikers in de etiquette te pareren. Het klinkt een beetje defensief: 'Glass is gebouwd voor snelle informatie en interacties die het je mogelijk maken om daarna snel weer de andere dingen waar je van houdt te kunnen gaan doen'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden