Google dreigt Adele van YouTube af te schoppen

De video van Adele, Rolling in the Deep, binnenkort niet meer te zien op YouTube? Beeld YouTube
De video van Adele, Rolling in the Deep, binnenkort niet meer te zien op YouTube?Beeld YouTube

In een poging om alle platenlabels mee te laten doen met de nieuwe muziekdienst van het bedrijf, speelt Google hoog spel: het dreigt om de komende dagen de muziek van onafhankelijke labels van YouTube af te halen, als die weigeren om een contract te tekenen voor de nieuwe premiumdienst.

Redactie

Google wil de dienst, die waarschijnlijk YouTube Music Pass gaat heten, later dit jaar lanceren. Het bedrijf stapt daarmee in de steeds lucratievere markt voor het streamen van muziek. En om van de service een succes te maken, is het belangrijk dat iedereen meedoet: anders wint de nieuwe dienst het nooit van gevestigde aanbieders als Spotify.

Met de grote platenmaatschappijen Universal, Sony en Warner liggen er inmiddels deals, net als met een aantal onafhankelijke labels. Maar er zijn ook veel kleine, maar belangrijke labels die zich niet kunnen vinden in de contractvoorwaarden van Google. Onder hen XL Recordings, bekend van Adele, en Domino, waar Franz Ferdinand en de Arctic Monkeys onder contract staan.

De onafhankelijke labels klagen al langer dat Google zijn marktmacht misbruikt om ze te dwingen onder slechte voorwaarden een contract te tekenen, en hebben een beroep gedaan op de Europese mededingingsautoriteiten om in te grijpen.

Inmiddels heeft Google dus bevestigd dat het van plan is om de artiesten die niet meewerken aan de nieuwe, betaalde YouTube helemaal van het platform af te halen. Misschien al deze week.

Maar dat is wel erg hoog spel, zeggen veel analisten. YouTube is een ongelofelijk populaire site geworden, juist door het licht anarchistische karakter, waarbij iedereen video's kan uploaden. Bij al het gepraat over Spotify wordt nog wel eens vergeten dat voor jongere luisteraars inmiddels YouTube de belangrijkste manier is om naar muziek te luisteren.

"Het bijzondere van YouTube is altijd geweest dat het de plaats was waar sterren als Psy en Justin Bieber - of je nu van hun muziek houdt of niet - een enorm publiek vonden", schrijft technologiesite Gizmodo. Maar nu lijkt het bedrijf vooral extra inkomsten uit de bestaande inhoud te willen persen, door iedereen te dwingen om mee te doen met het premium-model. "De implicatie van het dreigement van Google is dat het helemaal niet meer wil dat YouTube de plek is waar artiesten groot worden."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden