Google Assistant praat Nederlands, maar zo'n luistervink vangt meer op dan je denkt

null Beeld AFP
Beeld AFP

Googles digitale assistant is sinds vorige week in het Nederlands beschikbaar. Later dit jaar volgt het bijbehorende apparaat Google Home. Ze luisteren altijd mee.

Petra Modderkolk

Nu Google Assistant sinds vorige week Nederlands praat, zullen meer Nederlanders de digitale butler gaan gebruiken. Geven ze daarmee een luistervink toegang tot al hun gegevens?

De spraakgestuurde app kan vragen beantwoorden, boodschappen bestellen of een appje versturen, allemaal door ertegen te praten. Google Assistent werkt op dit moment alleen op smartphones. Later dit jaar komt Google met een slimme speaker om in huis te zetten die op dezelfde manier werkt.

Google is niet de enige met een spraakrobot. Zo is er Siri van Apple en heeft Amazon de spraakassistent Alexa, die ook beschikbaar is op de slimme speaker Echo.

Black box

Het is inderdaad de vraag wat slimme speakers allemaal opvangen als ze een vast plekje in de woonkamer krijgen, zegt Jarno Duursma, trendwatcher en auteur van meerdere boeken over kunstmatige intelligentie. Google Assistent reageert wanneer je hem aanspreekt met ‘Oké Google’ en slaat op wat je hem daarna vertelt. Alles wat hij daarvoor opvangt, bewaart hij niet. Duursma: “Dat is de officiële lezing. Ik ben er niet honderd procent zeker van of die systemen waterdicht zijn. Je zet toch een microfoon in je huis.”

Sander Klous, big-dataspecialist bij KPMG en hoogleraar op dat gebied aan de Universiteit van Amsterdam, deelt die zorg: “Het is een black box, je weet niet wat er in zit aan algoritmes. Google vertelt dat niet, wat ik me kan voorstellen vanwege hun concurrenten. Ik ga ervan uit dat de app verder geen data vasthoudt. Maar zeker weten doe je dat niet.”

Klous ziet daarom graag dat een externe partij gaat oordelen over algoritmes en hoe die met gegevens omgaan. “Net als bij jaarverslagen. Bedrijven publiceren tenslotte wel een jaarrekening ondertekend door een accountant.” Zoiets zou ook voor algoritmes moeten bestaan, vindt Klous: “Het is publiekelijk belang om te weten wat er in zo’n apparaat gebeurt en wat Google uitspookt. De vraag is dan wel: hoe moet een algoritme met privacy omgaan voordat we het goed genoeg vinden?”

Mogelijkheden

Maar, relativeert Duursma, door een vraag hardop uit te spreken geef je Google niet meer data dan wanneer je de vraag intypt. “Het is interessant dat mensen zich nu zorgen maken over hun privacy terwijl ze de zoekmachine van Google en YouTube al gebruiken en daaraan veel data weggeven. Nu komt er een kastje waar ze tegen kunnen praten en worden ze zenuwachtig. Als je het zwart-wit zegt, is je privacy niet méér in het geding dan wanneer je andere diensten van Google gebruikt.”

Ook Klous is niet alleen wantrouwend en ziet mogelijkheden. “Je kunt het negatief benaderen of je kunt nadenken wat we hiermee kunnen.” De spraakrobots kunnen bijvoorbeeld helpen om wenselijk gedrag aan te leren. “Nu reageren die apparaten als ze op een bepaalde manier worden aangesproken en dat is geen sympathieke toon”, zegt Klous. “Laat ze pas reageren als je ‘dank je wel’ zegt.”

Bij de keuze wel of niet de digitale butler te gebruiken is gezond verstand doorslaggevend. Duursma: “Ik bestrijd het beeld van een Big Brother, zo’n vaart zal het niet lopen. En als je erg op je privacy gesteld bent, haal je hem gewoon niet in huis.” Bovendien, benadrukt hij, zit er een uitknop op: “Zelf heb ik Google Home en Alexa, maar die zet ik ook weleens uit."

Lees ook:

Handig al die slimme apparaten, maar wie zorgt dat ze veilig blijven?

Bits of Freedom publiceerde onlangs een plan van aanpak om te voorkomen dat er onveilige apparatuur aan internet wordt gekoppeld. De oproep krijgt bijval van andere deskundigen.

Cadeautje bestellen? Google Assistent helpt, hij spreekt Nederlands!

Zeventien Nederlandse bedrijven zijn vanaf vandaag bereikbaar via een spraakrobot die Google introduceert.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden