Google Aak komt niet in de vaart
Drijvende showrooms van de technologiereus gaan naar de sloop. Schepen nu al symbool voor marketingfalen.
Het moest een uithangbord worden, het toonbeeld van innovatie en creativiteit. Een soort moderne versie van een koopvaardijschip van de VOC. Maar uiteindelijk had de 'Google Barge', in het Nederlands 'Google Aak', meer weg van de Titanic. Het ambitieuze miljoenenproject van het toonaangevende technologieconcern ging snel ten onder. Vorige week werd bekend dat de aak wordt gesloopt. Het is de jongste flop in Googles marketingstrategie.
Tegen het einde van 2013 hing er een groot mysterie rond twee drijvende gevaartes van vier verdiepingen hoog, opgebouwd uit 63 witte zeecontainers. Bekend was dat Google ze liet bouwen in hangars in San Fransisco en Connecticut, maar waar dienden ze voor? Waren ze bedoeld om belangrijke politici en klanten te ontvangen? Werden het data-centra? Ging het om een geheim project?
Google maakte zelf een eind aan de raadselen. De schepen, met een gezamenlijke waarde van 56 miljoen euro, moesten showrooms worden voor de Google Glass-bril en andere hightech-producten die het bedrijf in zijn geheimzinnige X-lab ontwikkelt.
Google had behoefte aan een nieuw marketingconcept, omdat het bedrijf maar niet succesvol wordt in het verkopen van zijn producten. Dus bedacht het een warenhuis, vergelijkbaar met de Apple Store, maar dan een warenhuis dat drijft en reusachtig zou worden.
In oktober vorig jaar kwam de bouw aan de Californische aak stil te liggen door een inspectie van de kustwacht. De daarop volgende maanden kreeg Google te maken met de San Francisco Bay Conservation and Development Commission (BCDC) omdat het niet over de juiste vergunningen beschikte om de aak af te bouwen. De BCDC dreigde met een boete van 30.000 dollar, waarop Google het schip simpelweg 130 kilometer verplaatste naar Stockton, Californië. Maar ook daar kon de bouw niet worden hervat.
Eind vorige week meldde de Portland Press Herald dat de aak níet aan de westkust wordt afgebouwd en naar de sloop gaat. Google heeft inmiddels de verkoop van het schip bevestigd, zonder opgaaf van redenen.
Het betekent een nieuwe hapering in Googles marketingmotor. Net als Apple maakt Google smartphones en laptops, maar adverteert daarvoor bijna niet.
Daar doet Google niet aan, want producten moeten zichzelf verkopen. En in tegenstelling tot Apple heeft Google geen eigen winkels. Er leek er een te komen in New York, maar dat plan is van tafel.
Daarnaast gaat Google er prat op technologische producten te ontwikkelen die grensverleggend zijn. Zoals een auto die zichzelf bestuurt of slimme lenzen die het glucoseniveau in bloed kunnen meten. Niemand weet echter of deze producten ooit op de markt komen.
Hoe zit het bijvoorbeeld met de Google Glass? Google brengt nog nauwelijks nieuws over de geavanceerde bril naar buiten.
Het bedrijf lijkt geen keuze te willen maken tussen hardware (apparaten) en software (programma's). De successen van online diensten als Gmail en Google Drive staan buiten kijf. Toch nam Google afgelopen jaar ook een bedrijf over dat rookmelders en thermostaten maakt. De aak moest Google meer richting de apparaten sturen, maar de koers blijft nu toch onduidelijk.
undefined