Goodfellas beste film van afgelopen 25 jaar

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse filmjournalisten hebben het maffia-epos Goodfellas van regisseur Martin Scorsese gekozen tot beste film van de afgelopen 25 jaar. Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) zaterdag bekendgemaakt.

Op een gedeelde tweede plaats staan de fantasyfilm Donnie Darko van regisseur Richard Kelly en de psychologische thrillers Fight Club van David Fincher en Memento van Christopher Nolan. De derde plaats is voor Oscarwinnaar The Silence Of The Lambs van regisseur Jonathan Demme.

,,Beroepscritici zijn net gewone filmliefhebbers'', constateert KNF-bestuurslid Fritz de Jong. De titels die door de critici het meest werden genoemd, staan ook zeer hoog genoteerd in de waarderingslijsten van de gezaghebbende filmwebsite Internet Movie DataBase, waar filmfans van over de hele wereld hun mening geven. De Jong plaatst overigens als kanttekening dat veel filmcritici die deelnamen aan de verkiezing beklemtoonden dat het nagenoeg onmogelijk is om één beste film te selecteren.

Toelichting

De gehele top tien wordt woensdag met een toelichting gepubliceerd in een speciale bijlage van de Filmkrant, die terugblikt op een kwart eeuw filmjournalistiek in Nederland. De Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis vertoont vanaf zes mei tien zondagavonden alle uitverkoren titels.

De critici kozen ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de belangenvereniging de tien beste films van de afgelopen kwart eeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden