'Goochelshow' Merkel en Sarkozy bekoort pro-Europakamp niet

Merkel en Sarkozy na afloop van hun bilateraal overleg. Beeld photo_news

Het leek een moedige beslissing, een uiting van daadkracht. Een Europese economische regering, met een echt Europees economisch beleid. Was dat niet wat het pro-Europese kamp en de financiële markten wilden? Zeker, en daarom was het voorstel van Angela Merkel en Nicolas Sarkozy een 'goochelshow van het Duo Onwil & Onvermogen', aldus D66-europarlementarier Sophie in 't Veld.

Volgens In 't Veld houdt het plan Merkel-Sarkozy de weeffout van de eurozone in stand. "De verlammende veto's blijven, met de bijbehorende koehandel tussen lidstaten om de veto's te omzeilen", schrijft de Europarlementariër op haar blog.

Ook de fractieleider van de Europese liberalen, de Belg Guy Verhofstadt, gelooft niet in de Frans-Duitse plannen. "Hoe kan je een regering die twee keer per jaar samenkomt, een regering noemen", vraagt hij zich af in De Vlaamse krant De Standaard. "De Europese lidstaten komen nu ook al twee keer per jaar samen, dat is geen regering."

Democratische plicht
Zowel Verhofstadt als In 't Veld benadrukken het belang van een volwaardig dagelijks bestuur, met vergaande bevoegdheden en de democratische plicht om verantwoording af te leggen aan de Europese volksvertegenwoordiging.

Dat is niet alleen nodig om de schulden te saneren, maar ook om het verschil te overbruggen tussen wat de markten vragen en wat politici kunnen bieden. "Europa is de enige mogendheid die denkt dat ze een eenheidsmunt kan hebben met zeventien landen die elk hun eigen economisch beleid voeren," zegt de Belgische oud-premier. "Maar de financiële markten willen naast een monetaire unie een economische unie tot stand zien komen, met een regering die lidstaten kan dwingen tot maatregels."

Al zijn de wegen van de beurskoersen vaak ondoorgrondelijk, de markten lijken Verhofstadt gelijk te geven. De beurzen in Europa veren vandaag niet op, maar dalen.

Sixpack
Wat In 't Veld ook stoort, is dat Merkel en Sarkozy het Europees Parlement en de lidstaten passeren door geen rekening te houden met het zogeheten sixpack; zes wetsvoorstellen die moeten voorkomen dat landen te laks omgaan met afspraken over staatsschuld en begrotingstekort.

"Er was nog maar één open kwestie: het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie sancties kan opleggen aan eurozondaars", schrijft In 't Veld. "Maar de lidstaten houden vast aan zelfdiscipline. Die zelfdiscipline heeft in de afgelopen tien jaar aantoonbaar niet gewerkt, dus meer van hetzelfde is niet het juiste antwoord op de crisis."

Duitsland geen voorbeeld
Waar premier Rutte afgelopen april nog verkondigde 'bakken vol soevereiniteit' aan Brussel te willen afstaan om landen als Griekenland, Portugal en Ierland tot een streng begrotingsbeleid te dwingen, daar reageert Merkel terughoudender. "Nederland ziet Duitsland altijd als een toonbeeld van discipline en deugd", meent In 't Veld. "Maar dat is bedrieglijk. Merkel is maar al te bereid om alle disciplinerende maatregelen binnen de eurozone te torpederen, aangezien die overdracht van soevereiniteit zouden betekenen. Maar nationale veto's bieden schijnmacht, terwijl ze Europa verlammen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden