Goochelen met woorden over sterven

Oud-Kamerlid voor de ChristenUnie Esmé Wiegman beschuldigt de 'euthanasiebeweging' - waarmee ze naar ik aanneem de NVVE bedoelt - van gegoochel met woorden. Maar daar maakt ze zich in haar opiniestuk (14 februari) vooral zelf schuldig aan.

Wiegman is tegenwoordig directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging, een organisatie die zegt op te komen voor de beschermwaardigheid van het leven. In het opiniestuk stelt ze dat de termen waarin de NVVE spreekt over euthanasie 'verwarrend of zelfs misleidend' zijn. Termen als 'menselijke waardigheid' en 'barmhartigheid' zouden misbruikt worden.

Wiegman begint al met een eigen, persoonlijke, verklaring van wat waardig sterven betekent, waarbij ze dan ook nog vraagt: 'wie of wat bepaalt wat "waardigheid" is?' Volgens mij wil zij dat zelf graag bepalen.

Haar verhaal is eigenlijk een motie van wantrouwen tegen de NVVE. Ik ben lid van deze vereniging, maar ik zal mezelf nooit een 'enthousiast voorstander' van euthanasie noemen. Dat is dus een misplaatste kwalificatie. Geen enkele voorstander van vrijwillige euthanasie staat te juichen als iemand bij vol bewustzijn wegens ondraaglijk lijden besluit een eind aan dat lijden te maken.

Voor mij bestaat er geen verschil tussen menselijke en persoonlijke waardigheid. Wat mijn menselijke waardigheid is, bepaal ik persoonlijk.

Het zelf beschikken over het vrijwillig beëindigen van mijn leven, zie ik geenszins als een 'onbarmhartige taak'. Ik ervaar deze mogelijkheid tot zelfbeschikking als een verworven vrijheid.

Er mag ook respect zijn voor mensen die uit overtuiging voorstander van euthanasie zijn, en die niet door anderen willen laten bepalen wat de waarde van hun bestaan is.

Ten slotte dit. Esmé Wiegman haalt er ook nog de Bijbel bij en wat die over 'barmhartigheid' zegt. De Bijbel is oorspronkelijk niet in het Nederlands geschreven. De vertalers hebben bij hun vertaling voor het reeds bestaande woord 'barmhartigheid' gekozen.

Een prachtig woord overigens, waar wij mensen ons veel te weinig op bezinnen. En het verhaal van de barmhartige Samaritaan is een prachtig verhaal, maar er staat niet in dat de lijdende mens zich tegen zijn wil door de goede Samaritaan liet helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden