González scoort via de televisie

MADRID (AP, AFP) - Hij moet vechten voor zijn politieke leven, maar na het televisiespektakel van maandagavond lijkt het erop dat de Spaanse premier Felipe González weer wat punten heeft gescoord.

In een half-uur durend interview voor de staatstelevisie ontkende González elke persoonlijke of regeringsbetrokkenheid bij het oprichten, leiden of financieren van de doodseskaders van de Gal, de Grupos Antiterroristas de Liberación. De Gal zaaide begin jaren tachtig dood en verderf onder de aanhang van de Baskische afscheidingsbeweging Eta.

“Ik heb er nooit opdracht toe gegeven, en ik heb het nooit verdoezeld”, zei een zichtbaar woedende González over de beschuldigingen dat de Spaanse socialistische regering achter de 'smerige oorlog' tegen de Baskische terreurbeweging zat. Gisterochtend konden de kijkers bellen met Spanje's populairste talk show 'Dag na dag' van het onafhankelijke station SER: 32 686 mensen zeiden dat ze de premier geloofden tegen 13 129 die niet overtuigd waren.

Woordvoerders van de meeste oppositiepartijen waren, voorspelbaar, niet bijster geïmponeerd. Volgens hen had González niets geloofwaardigs naar voren gebracht.

Een hernieuwd juridisch onderzoek naar de schimmige organisatie en toenemende speculaties over de cruciale rol van de regering in de affaire hebben González en zijn socialistische partij steeds meer in het nauw gebracht. Het toonaangevende dagblad El Pais noemde de sessie van een half uur op de tv “wellicht de meest dramatische van González' twaalf jaar als premier”.

De Spaanse effectenbeurs èn de peseta hebben de afgelopen drie weken een duikeling gemaakt, als direct gevolg van de Gal-affaire, zeggen de financiële experts. De tv-uitzending van maandagavond heeft daar overigens geen verbetering in gebracht. Gisteren verloor de peseta nog meer terrein tegenover sterke Europese munteenheden zoals de Duitse mark.

Beter nieuws kwam er voor de Spaanse premier vanuit Catalonië, waar de leider van de Catalaanse nationalisten, Jordi Pujol, nog eens zijn steun aan de regering-González onderstreepte. Pujol, leider van de machtige Catalaanse CiU en regeringschef van Catalonië, zei dat hij dit maandagavond tijdens een telefoongesprek met de kabinetschef van de premier had gedaan.

“In sommige berichten werd onze steun in twijfel getrokken”, zei Pujol. De 17 zetels van de CiU zijn essentieel voor González. Zijn PSOE heeft maar 159 afgevaardigden in het 350 zetels tellende parlement, de Cortes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden