'González moet steun parlement vragen'

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De Spaanse socialisten lijken de kwestie van vertrouwen in de regering-González, na het verkiezingsdebâcle van zondag, elegant op te lossen. De leiding van de regerende PSOE heeft de premier gevraagd zijn kabinet te wijzigen en het vertrouwen van het parlement te vragen, aldus de krant El Pais.

González zei maandag nog dat hij er niet over dacht de gang naar het parlement te maken en gewoon door wil regeren met de steun van de Catalaanse en Baskische nationalisten. De grote nederlaag die zijn socialistische partij bij de euro-verkiezingen en bij de regionale verkiezingen in Andalusië leed, hoefden volgens hem niet onmiddellijk gevolgen te hebben voor de machtsverhoudingen in het nationale parlement.

Volgens El Pais hebben acht vooraanstaande socialisten de premier echter gevraagd zijn kabinet op belangrijke posten te veranderen en daarmee het vertrouwen van de kiezers opnieuw te winnen. Onder hen bevinden zich de PSOE-voorman, Manuel Chaves, van Andalusië en Alfonso Guerra, de vice-secretaris-generaal van de partij. Guerra, lange tijd de tweede man achter González, staat voor een meer linkse koers in de PSOE en wil meer samenwerking met de vakbonden.

In Spanje bestaat de verwachting dat González inderdaad op het verzoek zal ingaan. De premier, die naar Latijns-Amerika is vertrokken voor de Ibero-Amerikaanse topconferentie in het Colombiaanse Cartagena, ligt niet echt wakker van het stellen van de vertrouwenskwestie. De Catalaanse leider, Jordi Pujol, heeft opnieuw zijn steun aan het socialistische minderheidskabinet van González bevestigd, waardoor de premier van een krappe meerderheid in het parlement is verzekerd.

Anders dan oppositieleider José Maria Aznar van de Partido Popular (zondag winnaar van de euro-verkiezingen) achtte Pujol het stellen van de vertrouwenskwestie niet nodig. Zijn CiU vervult met zeventien parlementszetels een sleutelrol in de Spaanse politiek. De PSOE beschikt over 159 van de 350 zetels in het parlement. Van Pujol wordt wel gezegd dat hij machtiger is dan de premier zelf.

Anderzijds kan een regering de vertrouwenskwestie - ook al weet zij dat de stemming goed zal aflopen - hooguit een- of tweemaal in een zittingsperiode stellen, wil zij geloofwaardig blijven. Over het algemeen wordt dan ook alleen naar het middel gegrepen als de nood werkelijk hoog is. Na de onvrede over de economische malaise, de corruptieschandalen binnen de PSOE en de klap bij de jongste verkiezingen, is dat nu kennelijk het geval, erkennen de socialisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden