González door Gal met rug tegen muur

MADRID (AP) - De Spaanse premier Felipe González heeft gisteren in alle toonaarden ontkend dat hij ooit een document onder ogen heeft gehad waarbij de doodseskaders van de Gal werden ingesteld.

Deze Gal, de 'antiterroristische bevrijdingsgroepen', waren in de jaren tachtig verantwoordelijk voor de dood van tientallen leden van de Baskische terroristische afscheidingsbeweging Eta.

“U heeft het over een document dat nooit bestaan heeft, dus is het niet de moeite om er over te praten”, zei González tijdens een persconferentie in Madrid. Een voormalig functionaris uit González' socialistische regering, Ricardo Garcia Damborenea, beweert echter dat het document in handen is van de militaire inlichtingendienst Cesid. Garcia Damborenea zegt dat het document besproken is op een vergadering in 1983, die werd bijgewoond door González, de toenmalige minister van defensie Narcis Serra en José Barrionuevo, destijds minister van binnenlandse zaken. Volgens Garcia Damborenea heeft González het document zelf gelezen.

González heeft al eerder ontkend dat hij iets geweten heeft van de Gal. De doodseskaders zouden tussen 1983 en 1986 in de strijd tegen de Eta zeker 26 mensen hebben gedood tijdens de 'vuile oorlog' die vooral woedde in Frans Baskenland waar veel Eta-leden hun toevlucht zochten.

Het parlement houdt overmorgen een speciale zitting, waarin de premier aan de tand zal worden gevoeld. De Catalaanse partij CiU, zonder wiens steun de socialistische regering niet in het zadel kan blijven, heeft via haar leider Jordi Pujol van González een “overtuigend” optreden geëist wil hij die steun voorlopig behouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden