Gonsalves: 'dodenlijst' Deadline is verouderd

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - De informantenlijst die de TROS-televisie in haar bezit heeft, is verouderd. Bovendien heeft de lijst geen enkele ambtelijke status. De herkomst is onbekend en er staan deels niet bestaande namen en adressen op.

Mr. R. Gonsalves, procureur-generaal van het openbaar ministerie in Den Bosch, komt tot deze conclusie na bestudering van de lijst. De TROS stuurde Gonsalves de lijst voor de uitzending van gisteravond toe.

Het misdaadprogramma Deadline toonde de lijst met 253 informanten die voor justitie en politie in zuidelijk Nederland werken. Deze lijst zou in het criminele circuit bekend staan als de dodenlijst.

Volgens redacteur P. R. de Vries maakt het niet uit of de lijst één, drie of vijf jaar oud is. “Het gaat om het principe. Een lijst met 253 namen van informanten ligt gewoon op straat. Een informantenbestand is wel de meest gevoelige informatie die de politie en justitie hebben. Als die zo te verkrijgen is, dan is er wel wat mis.” Een redacteur kreeg de lijst van een van zijn contacten uit het criminele circuit.

Justitie zette al eerder vraagtekens gezet bij de authenticiteit van de lijst. In het verleden henne volgens justitie meer van dit soort lijsten gecirculeerd, die niet serieus werden genomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden