Gonnie en Saskia zijn 'Best Buddies'

Studente communicatie zet zich in voor haar maatje met het syndroom van Down

Als Gonnie Olierook (34) het voor het zeggen had, at ze de hele dag monsterburgers. "En tosti's, pannekoeken, ijsjes, en..." Gonnie onderbreekt de opsomming van Saskia Fraterman (22), haar vriendin. "Maar dat mag niet van jou!", roept ze uit. Volgens Gonnie kan Saskia best streng zijn. "Kijkt ze opeens heel serieus." Saskia lacht. "Ja, soms moet ik er even voor zorgen dat het niet te gek wordt."

Dat snapt Gonnie wel. Ze is op dieet en al heel wat afgevallen. Elke dag werkt ze zich minstens een uur in het zweet op de hometrainer in haar kamer in een nieuwbouwwijk bij Den Haag. Daar woont ze nu negen jaar in een woongroep, met tien medebewoners. Gonnie rolt de linkermouw van haar spijkerblouse 'op en spant haar bovenarm. "Ik doe ook armspieroefeningen, zie je?" Saskia knikt bewonderend.

Twee jaar geleden leerden ze elkaar kennen via Best Buddies Nederland. Een vriendin vertelde Saskia over de stichting die jaarlijks vierhonderd studentvrijwilligers koppelt aan jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Zoals Gonnie, met het syndroom van Down. Saskia wilde graag iets goeds doen, iets maatschappelijks. Elke maand vijf euro storten voor een goed doel gaf de Haagse studente communicatie te weinig voldoening.

Dat heeft ze geweten. Haar buddy zit niet graag stil. Het liefst gaat ze met Saskia naar de bioscoop of het winkelcentrum. Ongeveer eens per maand plannen ze daar een dag voor in. Maar Saskia komt ook tussendoor wel eens langs.

"Gonnie is gek op shoppen. Voordat we de stad ingaan maken we een lijstje met dingen die Gonnie wil kopen." Een dvd van K3 bijvoorbeeld, of lipgloss - van Saskia heeft ze geleerd hoe ze zich moet opmaken. "Onderweg kletst ze met iedereen die we tegenkomen. Als we na afloop ergens koffie hebben gedronken, zwaait ze bij het weggaan de ober uitgebreid uit. Soms moet ik haar even zeggen dat ze niet de hele tijd met iedereen kan praten."

Saskia knipoogt naar haar buddy. Die lijkt diep in gedachten verzonken. Plots kijkt ze op. "Maar ik ben niet alleen maar vrolijk hoor. Ik ben ook wel eens verdrietig. "Dan trek ik me terug op mijn kamer en luister ik naar de cd van André Hazes." Saskia aait over Gonnie's hand. Ze zijn even stil.

Dan zegt Saskia: "We zingen vaak samen als we in de auto zitten. Ik heb een speciale playlist gemaakt die we afspelen als we weer terug naar haar huis rijden." Gonnie's ogen lichten op. "De muziek staat dan keihard!"

Saskia ziet Gonnie allang niet meer als vrijwilligersproject. "Er is een soort vriendschap ontstaan", zegt ze. Een glunderende Gonnie: "Toen ik Saskia voor het eerst zag, wist ik: dit wordt mijn vriendin." Wat als Saskia het in de toekomst te druk krijgt om met Gonnie af te spreken? Saskia: "Dat gaat nooit gebeuren. Ik maak gewoon tijd. Ook als ik straks ga werken. Nu zijn er ook wel momenten waarop ik niet kan langskomen. Dat snapt Gonnie; maken we een nieuwe afspraak."

Saskia is niet de enige die het druk heeft. Gonnie werkt elke dag in een atelier waar ze figuurtjes en teksten borduurt op washandjes en handdoeken. Daarnaast zingt ze en speelt ze toneel. "En 12 juni ga ik op vakantie! Met papa. Saskia neem ik mee in mijn koffer. Die kan ik wel dragen hoor. Ik heb mijn armen niet voor niets getraind."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden