Gomez legt kritiek nonchalant naast zich neer

Spits van Duitsland twijfelt er geen moment aan dat hij morgen tegen Nederland in de basis staat

NIELS POSTHUMUS | GDANSK

Wat Nederland en Duitsland dit moment op voetbalgebied vooral bindt, is dat beide landen een spitsenprobleem hebben. Een luxeprobleem welteverstaan.

Morgen spelen Nederland en Duitsland de tweede wedstrijd in hun poule. En net zoals de grootste vraag bij Oranje is wie bondscoach Bert van Marwijk in de spits zal zetten - weer Robin van Persie of toch Klaas-Jan Huntelaar - zo is het bij Duitsland al jaren de vraag: Mario Gomez of Miroslav Klose.

Bij de Duitsers lijkt het Gomez te worden. Hij maakte zaterdag de winnende goal tegen Portugal, toen Klose langs de lijn klaarstond om voor hem in te vallen. Als de vierde official niet zo had getreuzeld, was Gomez in minuut 72 al van het veld geweest.

Zelf is Gomez in ieder geval vol vertrouwen. Op de vraag of hij twijfelt of hij morgen zal beginnen tegen Nederland, antwoordt hij even snel als gedecideerd. "Nee."

Toch is de kritiek op Gomez niet van de lucht. Mehmet Scholl, nota bene lid van de trainingsstaf van Bayern München, de club van Gomez, was na de wedstrijd zaterdag kritisch op de spits. "Hij maakte de hele wedstrijd maar twee of drie acties", hoonde Scholl in de televisiestudio van zender ARD, waar hij dit EK als analyticus optreedt. "Zelden heb ik hem minder zien lopen."

Gomez lijkt het zich allemaal niet zo aan te trekken. "Scholl en ik hebben een haat-liefdeverhouding", legt hij nonchalant uit. "Tijdens de Oktoberfeesten heeft hij me verteld dat hij veel potentie in me ziet, dat als hij kritiek op mij heeft dit is om me te prikkelen het beste uit mezelf te halen."

En dat haalt hij, vindt Gomez. "Als ik kijk hoeveel ik de afgelopen tijd heb gescoord, zie ik geen reden om mijn spel aan te passen", zegt hij. "De bondscoach heeft ook aangegeven dat hij voor mij kiest op basis van mijn presteren de afgelopen twee jaar én op basis van mijn speelstijl."

Dat mag best moedig worden genoemd van bondscoach Joachim Löw, want op het WK 2010 en het EK 2008 presteerde Gomez onder de maat. "Dat waren inderdaad niet mijn toernooien", geeft de aanvaller toe. Het vertrouwen van Löw in de spits lijkt echter bijna onvoorwaardelijk. Het betaalde zich afgelopen zaterdag eindelijk uit. Gomez: "Het was één van mijn belangrijkste doelpunten ooit."

Löw verdedigde zijn spits gisteren dan ook tegen de kritiek van onder meer Scholl. "Gomez heeft zaterdag tegen Portugal juist ook verdedigend zeer goed gewerkt. De coördinatie met het middenveld liep nog niet ideaal. Die moet nog beter. Maar vergeet niet: Gomez is door alle kritiek de afgelopen jaren gehard."

Dat neemt niet weg dat de concurrentie tussen Gomez en Klose onverminderd zal voortduren, net zoals de voetballende rivaliteit tussen Van Persie en Huntelaar dit toernooi niet stoppen zal. "Maar uiteraard prijs ik me alleen maar gelukkig met twee van zulke aanvallers in mijn selectie", stelt Löw.

Gomez daarentegen is blij dat hij niet in de schoenen van zijn bondscoach staat. "Persoonlijk is er een heel goede band tussen Klose en mij", zegt hij. "We begrijpen elkaar perfect. Maar natuurlijk wil ook hij graag in de basis staan. Onze competitie is een feit, maar dat is bij Nederland niet anders. Nee, ik benijd jullie bondscoach niet dat hij moeten kiezen tussen Van Persie en Huntelaar. Net zo min als ik onze coach benijd in zijn keuze tussen Klose en mij. Beide trainers zijn in dat opzicht maar verwend."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden