Golkar trotseert Soeharto en kandideert tweede man

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Tegen de zin van president Soeharto heeft de Indonesische Golkarpartij gisteren twee kandidaten voor het vice-presidentschap gepresenteerd.

De partij steunt partijvoorzitter Harmoko en minister van technologie Habibie. De kandidaatstelling van de laatste zorgde voor fors dalende aandelenkoersen op de beurs in Jakarta.

Door namen te noemen gaat Golkar in tegen de uitdrukkelijke wens van president Soeharto. Die had woensdag nog benadrukt dat er niet meer dan een algemeen profiel zou moeten komen. “Het is niet nodig om A, B of C te noemen”, citeerde The Jakarta Post het staatshoofd. “Ik zal beoordelen wie met me kan samenwerken, wie echt zonder eigenbelang zou helpen en niet zijn eigen zin doet.”

De moslimpartij PPP, de tweede van de drie toegestane partijen in Indonesië, stelde ook Bacharuddin Jusuf Habibie kandidaat, en bovendien voorzitter Ismail Hasan Metareum. Op zich zijn er nog geen definitieve kandidaten. Golkar, bijvoorbeeld, liet weten dat over alles nog overleg mogelijk is.

Net als vorige maand, toen zijn naam ook al circuleerde, zorgde de voordracht van Habibie voor fikse onrust op de beurs. De JCI-index kelderde met ruim 9 procent naar 442,29 punten. De roepia zakte ietsje, naar 7300 voor een dollar. De minister staat bekend om zijn geldverslindende projecten. De financiering van het nationale vliegtuig waaraan hij werkt, is vorige maand stopgezet onder druk van het IMF.

Er wordt al weken hevig gespeculeerd over de vraag wie de rechterhand zal worden van Soeharto, die naar verwacht volgende maand voor een zevende ambtsperiode zal worden aangewezen door het Volkscongres (MPR). Van het lijstje kandiaten voor het vice-presidentschap kan de naam van vier-sterrengeneraal Wiranto (51) worden geschrapt. Hij volgt Feisal Tanjung op als chef-staf van de strijdkrachten. Zijn voorganger, Tanjung, kan worden toegevoegd bij de rij mogelijke tweede mannen naast Soeharto.

Betogingen

De 76-jarige president heeft het leger gisteren opdracht gegeven hard op te treden tegen betogingen. Hij deed dit naar aanleiding van de protestacties woensdag in Jakarta tegen de stijgende prijzen van voedsel en andere basisproducten. Toen pakte de politie rond 140 demonstranten op.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse zaken) maakt zich zorgen over de crisis in Indonesië, omdat die zoveel onrust veroorzaakt. Tijdens de tweede en laatste dag van zijn bezoek aan Jakarta vergeleek hij de problemen met die in Thailand, dat hij eerder bezocht: “In Thailand hebben de mensen vertrouwen in de regering. Er is geen politieke crisis. Dat is het belangrijkste verschil. Hier in Indonesië spreekt iedereen die je tegenkomt op straat over een politieke crisis.”

Vangnet

Op milde wijze leverde hij kritiek op het afwentelen van de crisis op de allerarmsten. De bewindsman wees op het ontbreken van een sociaal vangnet. “Nederland heeft veel kennis en ervaring op het gebied van een sociaal zorgsysteem en we zijn bereid Indonesië te helpen.” Hoe, liet de minister in het midden.

De problemen van Indonesië kwamen ruimschoots aan bod tijdens ontmoetingen met president Soeharto, zijn Indonesische collega Ali Alatas en oppositie-kopstuk Megawati Soekarnoputri. Met de laatste sprak Van Mierlo bijna een uur. Over de inhoud van de gesprekken wilde de bewindsman niets zeggen.

Van Mierlo bezocht de zieke, gedetineerde vakbondsleider Mochtar Pakpahan en bood hem medische hulp aan in Nederland. Pakpahan verblijft in een ziekenhuis in Jakarta.

De vakbondsleider is veroordeeld wegens demonstraties in Medan en kritiek op de regering. Omdat hij een longaandoening heeft, is hij in maart 1997 overgebracht naar het ziekenhuis. Hij heeft tevergeefs gevraagd om behandeling in het buitenland. De autoriteiten vinden zijn kwaal niet ernstig genoeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden