Golkar-topman aangeklaagd

JAKARTA - Het Indonesische openbare ministerie heeft parlements- en Golkarvoorzitter Akbar Tandjung officieel aangeklaagd in een omvangrijk corruptieschandaal. President Megawati gaf per decreet toestemming voor de vervolging van een van de machtigste mannen van het land - die haar vorig jaar nog aan de macht hielp.

Als minister in het kabinet van president Habibie, indertijd opvolger van Soeharto, zou Akbar in 1999 ruim vier miljoen euro uit het staatsfonds Bulog naar de verkiezingskas van Golkar hebben doorgesluisd. De huidige parlementsvoorzitter ontkent. Hij weigert op te stappen.

Het was niet de bedoeling dat de pers werd ingelicht over de vervolging van Akbar Tandjung. Een zenuwachtige procureur-generaal Rachman bekende gisteren bij de presentatie van zijn jaarverslag, dat president Megawati hem afgelopen weekeinde in een presidentieel decreet toestemming had gegeven Tandjung strafrechtelijk te vervolgen. ,,Verder geen commentaar'', klonk het afgebeten.

Akbar Tandjung, de man om wie het ging, zat op hetzelfde moment nog nietsvermoedend de opening van het parlementaire jaar voor. Het was al niet zijn beste dag. Het debat werd enkele keren geschorst omdat er onvoldoende mensen waren. De helft van de vijfhonderd parlementariërs was nog met vakantie of kwam te laat opdagen.

De verdachte is een goede vriend van president Megawati. Afgelopen augustus hielp hij haar nog aan de macht. De toenmalige president Wahid moest toen het veld ruimen omdat hij eveneens uit -ook al- het staatsfonds Bulog zou hebben geplukt. Wahid is nooit aangeklaagd.

Tegen Akbar Tandjung stapelen de bewijzen zich op. Tandjung sprak zichzelf in de media verschillende keren tegen. Eerst ontkende hij de vier miljoen euro te hebben ontvangen. Vervolgens beweerde hij het geld aan een liefdadigheidsfonds te hebben gegeven. Welke, dat was hij vergeten. Na zijn eerste verhoor noemde hij de naam van een fictieve organisatie.

Akbar Tandjung weigert als een van de machtigste mannen van Indonesië tijdelijk zijn functie neer te leggen. Nergens staat volgens hem geschreven dat een politicus op non-actief moet worden gezet als hij strafrechtelijk wordt aangeklaagd.

De Nationale Bewustwordingspartij van Abdurrahman Wahid vindt dat Golkar met twee maten meet. Wahid werd destijds wél gesommeerd op te stappen. Fractievoorzitter Muhaimin Iskandar sneert: ,,Er bestaat toch ethiek en moraal in het Indonesische parlement''.

Ook de grootste moslimpartij PPP van vice-president Hamzah Haz vindt dat Akbar Tandjung tijdelijk op non-actief moet, net als de hervormingsgezinde partijen.

Maar ondanks het presidentiële decreet ziet het er toch naar uit dat president Megawati haar oude vriend Tandjung te hulp schiet. Partij-adviseur Suparlan zei dat ,,Akbar zijn werk kan blijven doen, zolang hij niet gehinderd wordt door het strafrechtelijk onderzoek''.

Eind deze maand stemt het Indonesische parlement over de vraag of er een parlem entaire onderzoekscommissie moet komen vanwege de verdwenen Buloggelden. Als grootste partij heeft de PDI-P de sleutel daarbij in handen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden