Golfarabier winkelt heerlijk in Britse regen
Ontsnappen aan de hitte thuis in luxueus Londen
De Landrovers, nieuwste Mercedessen, en zilveren busjes rijden af en aan bij de achteruitgang van Harrods, het winkelwalhalla voor de miljonairs en miljardairs in Knightsbridge. Een portier in groene slipjas opent een autoportier. Zonder om zich heen te kijken, snellen twee vrouwen over de stoep de winkel in. De pijpen van skinny jeans en centimetershoge hakken piepen onder hun zwarte abaja's uit. Vrijwel zonder uitzondering zijn het Arabische vrouwen en gezinnen die in en uit de auto's stappen.
Tussen de geparkeerde auto's staat een matzwarte Mini Cooper met een nummerbord uit Katar. Even verderop een Audi A8 uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ze zijn nog bescheiden, vergeleken met de Ferrari's, Bugatti's en Lamborghini's die sommigen uit de oliestaten aan de Perzische Golf verschepen of laten overvliegen om ermee door de straten te racen in de rijkste buurten van Londen. Tot ergernis van buurtbewoners.
Het belabberde zomerweer schrikt de Arabieren uit de Golf niet af om naar de Britse hoofdstad te komen. Integendeel. Ieder jaar strijken er meer neer om aan de ondraaglijke hitte thuis te ontsnappen. Velen hebben er een appartement, anderen boeken een vijfsterrenhotel, liefst op Park Lane aan Hyde Park.
Naast het koele zomerweer, maken de rijke geschiedenis, het uitgaansleven, het voetbal, het rijke aanbod aan winkels en de aanwezigheid van beroemdheden Londen tot hun favoriete 'luxe bestemming', aldus onderzoek van VisitBritain, het Britse bureau voor toerisme. En niet te vergeten de tolerantie van Londen. De luxe modewinkels en juweliers gaven aan te profiteren van het boerkaverbod in Frankrijk.
Winkelen is de populairste tijdsbesteding voor de vakantievierende Arabieren. Tijdens een gemiddeld winkeluitje in de Britse hoofdstad besteden zij rond de 2400 euro. Ter vergelijking; een Amerikaan geeft zo'n 700 euro uit en een Brit 160.
Geldwisselaar Atif Nawaz kan beamen dat er veel 'oliedollars' in de kassa's van Londense horeca en winkels verdwijnen. Arabieren komen met stapels riyals, dirhams of dinars naar zijn kantoortje dichtbij Harrods. Gemiddeld wisselen ze ter waarde van 1000 tot 1500 pond (1300-1900 euro). "Je kunt je gewoon niet voorstellen", zegt Nawaz, "hoeveel geld zij uitgeven."
Zaken in Knightsbridge en West End (Bond, Regent en Oxford Street) leggen dan ook de rode loper voor hen uit, zorgen voor Arabisch sprekend personeel, personal shoppers en visagisten; verlengen de openingstijden, en beëindigen de uitverkoop al aan het begin van de zomer om plaats te maken voor de laatste collecties van de grote modemerken als Chanel, Cartier en Louis Vuitton. De Arabieren zijn namelijk niet uit op koopjes. "Zij willen de nieuwste en meest exclusieve producten", zegt een woordvoerder van Harrods.
"Ik hou van de sfeer hier, de oude gebouwen, de parken", zegt Ahmed (21), die van kindsaf aan met zijn ouders, broer en zus in de zomer vanuit Katar naar Londen komt. Zijn vader, werkzaam in onroerend goed, heeft een appartement aan Park Lane. Ahmed rookt een sigaret bij de uitgang van Harrods, dat in handen is van de koninklijke familie van Katar. Hij heeft een grote witte tas van Harvey Nichols bij zich, een verderop gelegen warenhuis. Vlak voor hij naar huis vliegt, heeft hij nog even in de winkels toegeslagen: een iPad voor zijn moeder, één voor zijn vader, en winterkleren voor zichzelf.
undefined