Golf van racistisch geweld in Griekenland eist leven

Griekse leden van de Gouden Dageraad delen levensmiddelen uit aan personen met een Grieks paspoort. Beeld AFP
Griekse leden van de Gouden Dageraad delen levensmiddelen uit aan personen met een Grieks paspoort.Beeld AFP

De golf van racistisch geweld die Griekenland teistert, lijkt zijn eerste dodelijke slachtoffer te hebben gemaakt. Een 19-jarige Irakees overleed zondagmiddag in het ziekenhuis, nadat hij 's nachts in het centrum van Athene door vijf mannen was aangevallen en meerdere keren met een mes was gestoken.

Dirk van Harten

De moord werd gepleegd in een buurt waar veel prostitutie- en drugsgerelateerd geweld is. De politie gaat er echter van uit dat de aanval racistisch gemotiveerd was. De vijf mannen, die nog voortvluchtig zijn, hadden dezelfde nacht ook al een Roemeen en een Marokkaan belaagd. Die wisten echter te ontkomen. Of zij gewond zijn geraakt, is niet bekend.

Sinds de rechts-extremistische Gouden Dageraad bij de verkiezingen in mei 7 procent van de stemmen kreeg, is er in Griekenland bijna dagelijks geweld tegen buitenlanders. Het gebruikelijke patroon is dat de aanvallers op motoren rijden en gewapend zijn met boksbeugels, messen en knuppels, waaraan soms ook spijkers zitten. De slachtoffers zijn zowel mannen als vrouwen. Ook de moordenaars van de Irakees zouden op motoren hebben gereden.

Veel van het geweld vindt plaats in Athene, waar het gros van de circa een miljoen immigranten in Griekenland woont. In Athene is ook de aanhang van de Gouden Dageraad het grootst. De partij beschikt er over een knokploeg die in de verpauperde wijken in het centrum regelmatig optreedt als 'ordedienst'. Op zaterdag organiseerde de partij bovendien een 'gemotoriseerde actie'. Wapperend met aan knuppels bevestigde Griekse vlaggen reden partijleden op brommers en motoren door Athene om buitenlanders te intimideren.

Of de Gouden Dageraad actief betrokken is bij het geweld, of dat de daders slechts sympathisanten zijn, is onduidelijk. De politie doet nauwelijks onderzoek naar racistisch geweld en verricht zelden arrestaties, tot ergernis van migranten- en mensenrechtenorganisaties. Ook zijn er al jaren geruchten dat de politie de partij de hand boven het hoofd houdt. Uit kiezersonderzoeken blijkt dat in Athene onevenredig veel agenten op de Gouden Dageraad hebben gestemd.

In een reactie op de moord stelde minister van burgerbescherming Nikos Dendias dat de staat 'meedogenloos' zal optreden tegen alle misdadigers, 'ongeacht hun rechtvaardiging'. Dendias probeert zich te presenteren als de sterke man die de orde op straat herstelt, in de hoop de Gouden Dageraad de wind uit de zeilen te nemen. Vorige week liet hij daarom duizenden illegalen aanhouden, van wie een deel moet worden uitgezet.

De Gouden Dageraad werd gisteren ook zelf slachtoffer van een misdrijf: in de wijk Pangrati werd een kantoor van de partij in brand gestoken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden