Golf van protest in België houdt aan

Van onze correspondent BRUSSEL - Opnieuw zijn duizenden, veelal jonge, Belgen de straat opgegaan om hun onvrede te uiten over 's lands justitie. De 'witte mars' van afgelopen zondag in Brussel blijkt niet het einde van de golf van protest te zijn, waarop veel politici hadden gehoopt.

In Aarschot, Gent en andere plaatsen in België kwamen gisteren vooral scholieren de straat op. In Brussel probeerden roerige jongeren het Paleis van Justitie binnen te dringen. Eveneens in de hoofdstad legden werknemers van het openbaar vervoer een tijdlang het werk neer. Maar de acties waren minder omvangrijk dan die van vorige week.

Koning Albert II liet vanuit Japan, waar hij op staatsbezoek is, weten dat hij zeer onder de indruk was van de vreedzaam verlopen 'witte mars', waaraan zo'n 300 000 mensen deelnamen. De Belgische pers was gisteren een en al lof voor de betogers. In de commentaren werd de regering-Dehaene aangespoord 'het gerecht' snel en grondig te hervormen.

Het ziet ernaar uit dat de regering voldoende parlementaire steun krijgt voor een grondwetswijziging, die een einde moet maken aan 'politieke bevorderingen' in de magistratuur. Een promotie hangt nu in hoge mate af van de politieke kleur van de kandidaat, en minder van diens kwaliteiten.

Maar volgens voorman Louis Tobback van de Vlaamse Socialistische partij kan het niet de bedoeling zijn dat magistraten onderling uitmaken wie promotie verdient. Dat zou leiden tot 'inteelt', aldus de SP-topman, een prominent criticus van de magistratuur.

Een speciale parlementaire commissie, die nagaat welke fouten politie en justitie in de ontvoerings-, zeden- en moordzaak-Dutroux gemaakt hebben, zal binnenkort eerst de ouders van vermiste en vermoorde kinderen ondervragen. De commissie komt mogelijk met aanbevelingen om blunderende magistraten en politiemensen te straffen.

Wijziging

De regering werkt aan een wijziging van het strafrecht, waardoor er meer aandacht komt voor slachtoffers van misdrijven. Dat is ook de wens van Paul Marchal, vader van het vermoorde meisje An. Hij wil zijn levenswerk maken van een particuliere organisatie, die zich concentreert op de opsporing van vermiste minderjarigen.

Paul Marchal wil die organisatie noemen naar An en Eefje, maar de vader van het vermoorde meisje Eefje Lambrecks moet daar niets van weten. Hij dreigde Marchal gisteren zelfs met een rechtszaak indien deze zijn plannen ten uitvoer zou brengen.

- Pagina 6: België beweegt, maar justitie zit muurvast

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden