Golf van geweld bedreigt Ivoorkust

AMSTERDAM - Er is gisteren opnieuw gevochten in Bouaké in Ivoorkust. Het leger probeerde de stad -met een half miljoen inwoners- te heroveren op de opstandelingen. Morgen is in Marrakech regionaal spoedoverleg over de crisis.

Zo'n 800 militairen kwamen vorige week in opstand tegen hun ontslag. De regering beschuldigt buurland Burkina Faso ervan de rebellen onderdak en wapens te hebben geboden.

De opstand kostte aan zeker 300 mensen het leven. De opstandelingen hebben de centraal gelegen stad Bouaké en het noordelijke oppositiebolwerk Korhogo in handen. De Verenigde Staten hebben 200 militairen naar het land gevlogen en Frankrijk, dat in het land een militaire basis heeft, heeft versterkingen naar Abidjan gestuurd en commando's verplaatst naar het vliegveld bij de hoofdstad Yamoussoukro om westerlingen te evacueren.

De vijf miljoen immigranten uit West-Afrika hebben die bescherming niet. Zij werken veelal in de cacao- en fruitindustrie en lijden onder toenemende vreemdelingenhaat. Toen de regering bij het zoeken naar de aanstichters naar het buitenland wees leidde dat tot nog meer geweld in Abidjan. Jongeren vielen buitenlandse moslims lastig en de paramilitaire politie trad hard op in sloppenwijken met veel buitenlanders. Ook de noord-zuidverschillen spelen in deze atmosfeer op. Oppositieleider Ouattara vreesde voor zijn leven en vluchtte naar de Franse ambassade. Hij komt uit het noorden dat overwegend islamitisch is, terwijl president Gbagbo een christen uit het zuiden is.

Nog altijd is onduidelijk wie er achter de goed georganiseerde couppoging zit, die plaatshad terwijl president Gbagbo in Italië was. De rebellen zouden volgelingen zijn van generaal Guei, die in 1999 een coup pleegde. Guei werd in de eerste uren van de opstand door de politie doodgeschoten. Zijn familie en sommige opstandelingen spreken tegen dat hij er de hand in heeft gehad. Guei de man is die Ivoorkust in 2000 de cirkel van geweld inleidde. Toen Guei de verkiezingen verloor, doodden zijn soldaten honderden tegenstanders. Daarna moest hij het land ontvluchten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden