Golf heeft na Tiger Woods een nieuw wonderkind: Lydia Ko (15 jaar)

In Zuid-Korea geboren Nieuw-Zeelandse is al amateurkampioen van de VS Op haar achtste had ze een uitmuntende swing Ondanks succes is Ko nog amateur

Wonderkinderen, het schaken raakte er zo mee overspoeld dat het begrip werd afgeschaft. Ook in olympische sporten als turnen en zwemmen raakt niemand meer in staat van ongeloof als een jonge tiener de volgroeide twintiger overtreft.

In golf gelooft men nog in wonderen. Daar wordt al jaren met spanning uitgekeken naar de nieuwe Tiger Woods. Nu die zich in het vijftienjarige meisje Lydia Ko lijkt te openbaren, wordt van een mirakel gesproken.

Dat is vreemd, want ook in de sport van cuts, caddies en swings worden de winnaars steeds jonger. Zeker waar het meisjes betreft. Die zijn over het algemeen op jongere leeftijd volgroeid dan jongens.

Een enkele insider tipte de in Zuid-Korea geboren en in Nieuw-Zeeland opgroeide Lydia Ko als toekomstige sensatie toen ze 13 was. Dit jaar heeft ze die voorspelling meer dan waargemaakt. In januari, ze was nog 14, werd Ko de jongste kampioen in de Australische LPGA Tour, met vier slagen voorsprong in de New South Wales Open.

Vorige maand liet het meisje met het meestal lachende en altijd bebrilde, ronde gezicht zich kronen tot amateurkampioen van de Verenigde Staten. Vervolgens won ze de Canadian Open, waaraan 48 van de top-50 golfers deelnamen. Daarmee is ze met 15 jaar, 4 maanden en 2 dagen de jongste winnares van een wedstrijd in de professionele internationale LPGA Tour.

Voor alle duidelijkheid: Lydia Ko is amateur, en dat wil ze nog even zo houden. Daarmee deed ze in Canada afstand van 300.000 dollar prijzengeld. Dat zal ze dit weekeinde ook doen als ze tijdens de British Open haar status als publieksattractie waarmaakt.

De dollargieren zweven al boven haar hoofd, caddies zijn bereid haar gratis over de wereld te volgen. Toch wordt ze door haar meereizende moeder Tina en haar eerste en enige trainer Guy Wilson afgeschermd van dat commerciële circus. Zij begeleiden haar van tee naar hole.

Veel bijstand heeft Ko daarbij niet nodig, ze wordt als een natuurlijk talent beschouwd. Daarbij valt over haar onbevangenheid, kenmerkend voor veel jeugdige talenten, voor de toekomst weinig te zeggen. Technisch blijkt ze haar leeftijdsgenoten ver vooruit.

De ouders van Ko hadden niets met golf, ofschoon de sport in Zuid-Korea bijzondeer populair is. Als vijfjarige meldde Ko zich voor golflessen bij de Pupuke Golf Club in haar woonplaats Auckland (Nieuw Zeeland), nadat ze van haar tante een set clubs had gekregen. Toen Wilson onlangs filmbeelden bekeek van Ko als achtjarige, viel hem op dat haar uitmuntende swing in al die jaren nauwelijks is veranderd.

Wilson begon vier dagen per week met haar te werken, waarbij in speelse trainingsvormen het plezier voorop stond. Nu wordt ze gesteund door de Nieuw-Zeelandse golffederatie, die een compleet team van begeleiders rondom haar heeft gevormd. Een fysiotherapeut, haar trainer en de mentale coach David Niethe zijn op afroep beschikbaar.

Onlangs oordeelde Niethe: "Ze lijkt alles om haar heen buiten te kunnen sluiten en verblijft dan in haar eigen wereld om bal na bal goed te raken. Als ik wist waar ze dat vandaan haalde, zou ik voor miljoenen kunnen verdienen."

Voorlopig verkoopt Ko haar kwaliteiten niet. Ze twijfelt nog of ze in Florida meedoet aan het seizoensslot voor beste golfers. Ze moet hard studeren om haar examens te halen. Ook buiten golf heeft ze haar ambities: op Stanford sportmanagement of psychologie studeren. Daarin wordt ze gesteund door haar familie en begeleiders, die voorbeelden genoeg kennen van talentvolle jeugdige golfers die het op latere leeftijd niet maakten.

Natuurlijk is Ko niet de nieuwe Tiger Woods, al was het maar omdat de vergelijking van een meisje met een man absurd is. Woods, het idool van Ko, heeft zich al uitgesproken over de vergelijking: de Nieuw-Zeelandse speelt als vijftienjarige veel beter dan hij op die leeftijd.

Stacey Lewis (27), nummer twee op de wereldranglijst, was tijdens de slotronde van de Canadian Open gekoppeld aan de triomferende Ko. Ze steekt op de site van de British Open haar bewondering niet onder stoelen of banken.

"Ik heb mijn vrienden verteld dat spelen met haar één van coolste dagen was die ik ooit op een golfterrein heb doorgebracht. Ik speelde niet goed, ik won het toernooi niet, maar het was fantastisch om haar in actie te zien. Ze speelde die laatste ronde alsof ze er al eerder was geweest en precies wist wat ze moest doen. Ze was geen moment nerveus."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden