Golf aanslagen treft Franse eiland Corsica

BASTIA (Reuter, AFP) - Corsicaanse separatisten van het FLNC hebben zaterdagnacht in totaal 61 bomaanslagen gepleegd op bankfilialen, postkantoren en overheidsgebouwen op het Franse Middellandse Zee-eiland.

Aleen in Bastia vonden al vijftien aanslagen plaats. De politie heeft in de plaats Ghisonaccia drie mannen aangehouden voor ondervraging.

Niemand liep letsel op. De schade bleef beperkt tot ontzette gevels en gesprongen ruiten. Zes bommen kwamen niet tot ontploffing.

Met de reeks aanslagen maken de Corsicaanse nationalisten, die streven naar zelfbestuur of onafhankelijkheid van het eiland, duidelijk dat de Franse autoriteiten geen spoedig einde van het geweld hoeven te verwachten. De gevolgen van de campagne zijn daarom groter dan de fysieke schade.

Het Corsicaans bevrijdingsfront - 'Canal Historique' - stelde zich later verantwoordelijk voor de ongewoon grote reeks aanslagen. In een verklaring zei zij ook de aanslag op een postkantoor in de stad Nice, enkele dagen geleden, te hebben gepleegd.

Het was bijna een jaar geleden dat de separatisten zo'n groot aanal bomaanslagen in korte tijd pleegden. Dat was op 9 februari, toen vijftig explosieven afgingen. In augustus 1982 ontploften in een nacht meer dan honderd bommen.

Verscheidene nationalistische groepen zetten met aanslagen hun eisen kracht bij. Vooral eigendommen van Parijzenaars moeten het ontgelden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden