Golden Earring: Haagse helden

Twee bands 'van achter de duinen' vieren hun vijftigjarig bestaan met een expositie.

Met een drumspektakel van Cesar Zuiderwijk begint vanavond de Museumnacht in Den Haag. Tegelijkertijd is het de opening van een expositie over Zuiderwijks eigen band Golden Earring. 'Back home, 50 jaar Golden Earring', heet de tentoonstelling in het Haags Historisch Museum over het verhaal van de nog altijd actieve band, die het schopte van het Haagse Zuiderpark tot Madison Square Garden in New York.

Ook een andere band van achter de duinen viert zijn jubileum. In Museum RockArt in Hoek van Holland loopt de tentoonstelling '50 jaar Bintangs', een indorockband die vanuit Beverwijk furore maakte.

Het Golden Earring-jubileum in het Haags Historisch Museum markeert naast een halve eeuw lokale historie, ook nationale en internationale popgeschiedenis. Ze zijn Haags en historisch, maar allesbehalve museumstukken. Sterker, Golden Earring gaat herfst 2011 met een nieuw album weer uitgebreid op tournee.

'Back home' reconstrueert de carrière van Golden Earring. Vanaf hun lokale start, via pogingen om Noord-Amerika te veroveren, naar de wederopstanding in het videoclip- en unplugged tijdperk. Daarnaast vind je er de context waarin de band kon gedijen.

In de jaren zestig telden Den Haag en Scheveningen naar schatting tweeduizend popgroepen en zo'n tweehonderd kleine en grote podia. Ook piratenstations als Radio Veronica en impresario's als Paul Acket en Jacques Senf speelden een belangrijke rol in het ontstaan van een hechte popscene. De geuzennamen 'Den Haag beatstad nr 1' en 'Liverpool van Nederland' betekenden daarom meer dan een staaltje Haagse bluf.

Marco van Baalen, hoofd collecties van het Haags Historisch Museum, grijpt het jubileum van Golden Earring aan om de actuele muziekgeschiedenis van zijn stad met een tentoonstelling te eren. Van Baalen: "Stadsmusea willen vooral het verhaal vertellen van de plek en de bewoners die er leven en geleefd hebben. Daarom past deze tentoonstelling in onze ambitie om aandacht te besteden aan de eigentijdse geschiedenis."

Waarom juist Golden Earring? Van Baalen: "Allereerst wegens hun vijftigjarig bestaan, voor ons behoren ze tot de Haagse helden. Andere bands bezitten een kleinere palmares: ze bestaan niet meer of hebben minder hoogtepunten bereikt. Juist aan de hand van Golden Earring kun je veel vertellen over de Haagse pophistorie."

De expositie-ruimte, de zolder van een statig hoekpand aan de Hofvijver, voegt veel toe aan de beleving. Het museum ontbeert een eigen popcollectie, daarom klopte Van Baalen aan bij RockArt in Hoek van Holland.

Hoewel het verstopt is op een naargeestig industrieterrein, is het museum een waar eldorado voor de muziekliefhebber. Originele posters van alle grote Nederlandse popevenementen hangen er naast tientallen Egmond-gitaren. Plus de originele Veronica-studio, alle vaderlandse popbladen en een expositie over 50 jaar Bintangs. Wegens ruimtegebrek hangt een gouden plaat van Queen op het toilet, tegenover een Tina Turner-hesje.

"Dit is slechts een fractie van onze collectie", zegt directeur Jaap Schut. "We draaien hier zonder een cent subsidie, met vrijwilligers houd ik mijn museum draaiende." Daarnaast is hij gastconservator voor 'Back home', in het Haags Historisch Museum. Schut is blij met de samenwerking: "Natuurlijk zit ik in een andere tak van sport, maar we zijn op de goede weg. Ik wil geen stoffig archief worden, alles wat ik verzamel is er om te presenteren."

Jaap Schut leverde al het materiaal voor de Earrings-expositie. Van posters en platenhoezen tot entreekaartjes. Uiteindelijk hoopt hij zijn RockArt Museum in Den Haag te kunnen vestigen. "Vooral wegens de indorock en daarna met bands als Golden Earring was Den Haag de voedingsbodem. Daar gebeurde het."

In de schaduw van het Golden Earring-jubileum vieren De Bintangs hun 50-jarig bestaan. Naast de expositie in Hoek van Holland bracht uitgeverij In de Knipscheer met 'Fifty fifty' een fraai jubileumboek uit over de indorockband uit Beverwijk.

Schut: "Met hun indrukwekkende oeuvre zijn ze een van de meest ondergewaardeerde bands. Was Golden Earring in de jaren zestig de Nederlandse Beatles, dan waren De Bintangs met hun ruige sound de Rolling Stones. Tegelijkertijd kun je ze moeilijk vergelijken. De Bintangs had zo'n veertig personeelswisselingen. Golden Earring is al sinds 1970 ongewijzigd en daarnaast van groot internationaal belang geweest."

Postzegel voor Earring
TNT Post brengt een jubileumzegel uit voor Golden Earring.

Bill Clinton gebruikte het nummer 'Radar love' voor zijn verkiezingscampagne in 1992.

Zijn vrouw Hillary koos in 2008 voor 'When the lady smiles'.

'Radar love' werd ruim 500 keer gecoverd door ondermeer REM, Santana en U2.

Golden Earring maakte dertien Amerikaanse toernees.

Exposities en tournee
De enige Golden Earringstraat in Nederland is niet te vinden in Den Haag, maar in Almere Muziekwijk.

Golden Earring

Expositie: Golden Earring, Back Home, tot en met 26-2 2012 in het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7 Den Haag. Info: www.haagshistorischmuseum.nl

Tournee: 9-9 op Appelpop in Tiel, 10-9 op Alblaspop in Alblassserdam, daarna t/m mei 2012 door hele land. www.golden-earring.nl

De Bintangs

Expositie: 50 jaar Bintangs, t/m 31-12 in Museum RockArt, Zekkenstraat 42 Hoek van Holland.

Jubileumboek: Frank Kraaijeveld, 'Bintangs Fifty Fifty'. 128 pagina's, met cd € 29,50.

ISBN: 978 90 6265 668 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden