Goldberg Variaties

Pianist Ivo Janssen begon in 1994 met een ambitieus project: in de concertzaal en op cd uitvoeren van alle klavierwerken van J. S. Bach op een moderne vleugel. Deze maand trekt hij door Nederland langs negentien verschillende plaatsen met een van de hoogtepunten uit Bachs oeuvre: de Goldberg-variaties, BWV 988. Tegelijk verscheen de eerste cd van Janssens Bach-integrale met dit zelfde werk: GOLDBERG VARIATIONS (VOID-9801).

De variaties behoren tot het moeilijkste wat Bach voor een toetsinstrument schreef. Ten opzichte van uitvoeringen op klavecimbel, waar de componist ze voor bedoelde, is een vertolking op piano extra lastig. Dat komt onder meer doordat Bach in diverse van de dertig variaties uitging van een tweemanualig instrument; dan kunnen de handen in passagewerk elkaar naar hartelust kruisen, zonder dat de vingers elkaar in de weg zitten. In Janssens briljante piano-uitvoering is er echter niets van te merken dat de piano maar één klavier heeft. Overal is zijn spel gaaf, met consequente articulaties en fraaie versieringen, ook in de herhalingen, die hij allemaal speelt.

Janssen is niet de eerste Nederlander die dit lastige en grootse werk op cd zette. In 1991 ging Tjako van Schie hem al voor in een uitvoering die zeker niet minder overtuigend is. Diens spel ademt iets meer rust, wat mede wordt bewerkstelligd door de klank van zijn Steinway, die fraaier kleurrijker is dan die van Janssens enigszins kille Yamaha. Een nadeel daarentegen is dat de opname van Tjako van Schie veel galm heeft en minder doorzichtig is. Wat dat betreft verbleken beide cd's echter nog altijd bij die van Glenn Gould uit 1982. Die is bovendien het meest gevarieerd qua aanslagmanieren en tevens het meest sereen. Maar Gould kon of wilde dat op dat moment niet meer op het podium evenaren. Van Ivo Janssen is het een moedige daad deze uitdaging wél aan te gaan o.a. in Eindhoven (12), Breda (13), Venray (15), Leiden (21), Delft (22), Utrecht (25), Groningen (27) en Amsterdam-Concertgebouw (28 februari). Inlichtingen 020-6849251.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden