Gokwaakhond wil dat Google en Apple illegale gokapps verwijderen

Gokken via de app is nog steeds erg populair. Beeld ThinkstockPhotos

Het illegale aanbod van gokplatforms via de appstores van Apple en Google is dermate groot dat de Kansspelautoriteit de strijd aangaat met de aanbieders. De gokbedrijven moeten hun producten uit de stores halen en voortaan verwijzingen vanaf hun websites naar de apps achterwege laten.

Eind april vond de waakhond op de gokmarkt 49 apps die niet voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Dat komt er kortweg op neer dat zij niet opereren met een vergunning en zich wel richten tot de Nederlandse gokker.

De autoriteit richt zijn pijlen in eerste instantie tot wat heet 'real money gambling apps'. Dat zijn gokspelletjes waarbij sprake is van een geldelijke inleg en uitkering. Er zijn ook gokspelen in omloop waarbij fiches gekocht moeten worden zonder dat een uitkering in geld plaatsvindt.

Spelers op de gokapps wordt aangeraden hun tegoeden weg te halen bij de aanbieders. De reden daarvoor is dat als de apps door de gokwaakhond uit de lucht worden gehaald, de spelers niet meer bij hun tegoeden kunnen komen. Gaan de apps op zwart dan is een beroep op hulp van de Kansspelautoriteit kansloos.

Het is de eerste keer dat de waakhond op deze schaal optreedt. Eerder werd wel hard opgetreden tegen aanbieders van illegale gokspelen via internet, maar dan van achter de pc. De apps hebben als voordeel dat je overal en altijd kunt gokken. Dat vergroot de kans op een gokverslaving, zo vindt de waakhond.

Royale markt
Het enorme aanbod van 49 apps toont overigens ook dat er een royale markt voor gokken is. Anders dan in veel omringende landen heeft Nederland nog geen adequate kansspelwet. Buitenlandse aanbieders wordt al jaren voorgehouden dat er spoedig een vergunningenstelsel komt. Het huidige wetsvoorstel moet nog door het parlement geloodst worden. En voor het uitgeven van vergunningen en al het onderzoek naar de antecedenten van de aanbieders wordt ook nog eens vier maanden tot een half jaar gerekend. Dat betekent dat per 1 januari 2018 de kansspelmarkt pas gereguleerd is.

Deze week zijn de strafzaken begonnen tegen de eerste verdachten van het aanbieden van illegaal gokken. Zij komen vooral uit Rotterdam-Zuid. Begin dit jaar zijn in die zaak 26 mensen aangehouden. De actie was een samenwerking van politie, Openbaar Ministerie, gemeente, belastingdienst en Kansspelautoriteit.

Eind vorig jaar kwam de zaak aan het rollen toen bij een huiszoeking 86.000 euro contant geld werd gevonden. Het bleek te gaan om een groep van vijf hoofdverdachten die gokzuilen plaatsten bij horecaondernemingen, maar ook bij bijvoorbeeld een kapper. Illegale gokzuilen werden gevonden in Rotterdam, Dordrecht, Vlaardingen, Ridderkerk, Den Haag, Zwijndrecht en Zwolle. De zuilen zijn erg lucratief. Criminelen kunnen er mee hun opbrengsten witwassen. In de eerste zes weken van het onderzoek werd 1 miljoen euro in beslag genomen.

Al eerder is opgetreden tegen gokken via de computer. Beeld Anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden