Gokverslaafde krijgt geen geld van illegaal bedrijf

Uitspraak rechter steun in de rug van online-kansspelaanbieders

Een gokverslaafde uit Friesland krijgt geen schadevergoeding van Unibet, ook al beschikt deze aanbieder van online-kansspelen niet over een vergunning en opereert Unibet in Nederland illegaal.

Deze uitspraak van de rechtbank Amsterdam is een belangrijke steun in de rug voor aanbieders van online-gokspelletjes die zich nu nog zonder vergunning op de Nederlandse gokker richten.

Het oordeel van de rechter toont tevens aan dat er een grote kloof gaapt tussen de verouderde regels voor de gokmarkt en wat in werkelijkheid al in Nederland wordt geaccepteerd.

De rechter oordeelde gisteren in een conflict tussen het beursgenoteerde Unibet (met vestigingsplaats Malta) en de gokverslaafde. De man uit Friesland zette voor in totaal 2,2 miljoen euro in op de gokspelletjes van Unibet.

Uiteindelijk restte een verschil tussen gokwinsten en -verliezen van grofweg 175.000 euro. De man, inmiddels aan het opkrabbelen van het financiële debacle, vond dat de kansspelovereenkomst die hij met Unibet aanging nooit gesloten had mogen worden. Een dergelijke overeenkomst ontstaat als je je akkoord verklaart met de voorwaarden op de site. Daarbij vond hij dat Unibet een zorgplicht had en hem op tijd op zijn gokverslaving had moeten wijzen.

De rechter geeft de man op het eerste gezicht gelijk. Unibet had geen vergunning en heeft dus in strijd met de wet gehandeld. In Nederland is slechts één vergunning afgegeven en die is voor de Lotto/Toto. Maar daarmee is de kous niet af. De Hoge Raad heeft eerder al geaccepteerd dat op zich verboden gedragingen wel door de beugel kunnen als ze niet meer als maatschappelijk onwenselijk, illegaal of strafwaardig worden beschouwd. In die positie bevindt Unibet zich volgens de rechter.

Immers, de Kansspelautoriteit, de waakhond op de gokmarkt, treedt op dit moment al niet meer op tegen kansspelaanbieders die zich goed gedragen. En het kabinet heeft inmiddels ook bepaald dat dit jaar meer vergunningen worden afgegeven. Daarbij spelen al vele honderdduizenden gokkers vanaf hun pc of laptop in Nederland op een goksite zonder vergunning. Unibet wordt op die gronden geschaard in de rij bonafide aanbieders.

Volgens een woordvoerder van Unibet is de uitspraak van de rechter "historisch en betekent dit ook een belangrijke opdracht voor de wetgever om met een structurele oplossing te komen". Oftewel, de regels voor de gokmarkt, daterend van 1964, worden aangepast aan de nieuwe realiteit.

De gokker overweegt nog in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Zeker nu de rechter heeft aangegeven dat Unibet de zorgplicht niet heeft geschonden. Uit het gokgedrag van de man kon Unibet niet opmaken dat hij bijvoorbeeld onredelijk hoge inzetten deed. Ook uit e-mails van de man maakte Unibet op dat het hier om een "rustige en weloverwogen klant ging".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden