Tramaanslag Utrecht

Gökmen T. opnieuw uit de rechtszaal verwijderd na beledigen slachtoffer

Rechtbanktekening van verdachte Gokmen T., de verdachte van de schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht in maart 2019. Links van hem zijn raadsman Andre Seebregts.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van verdachte Gokmen T., de verdachte van de schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht in maart 2019. Links van hem zijn raadsman Andre Seebregts.Beeld ANP

Op de tweede dag van het tramaanslagproces kregen slachtoffers het woord. ‘Alles is in luttele seconde weggevaagd.’

Een dag zoals anderen. Rennen om de tram nog te halen, op weg naar school, naar werk. Een koptelefoon met muziek op, bellend met de baas of append met vrienden. De slachtoffers en nabestaanden van de tramaanslag in Utrecht die dinsdag aan het woord kwamen tijdens het proces tegen verdachte Gökmen T. (38), beschrijven hoe 18 maart begon. En hoe toen alles veranderde.

Hoewel iedereen een eigen invulling geeft aan het spreekrecht, zijn er ook gemene delers. Zoals de angst die er nog steeds is. Om het openbaar vervoer te gebruiken en op plekken te komen waar veel mensen zijn. Of de angst om in het eigen bed te slapen, waar één kant nu al bijna een jaar onbeslapen bleef.

Er klinkt ook verbijstering dat één man met één wapen zoveel leed kan veroorzaken. “Alles is in luttele seconde weggevaagd”, aldus de vader van één van de vier dodelijke slachtoffers van de aanslag. “Dat mensen dit kunnen doen en toch wonen in gastvrij land als Nederland, dat is niet te volgen. Vier gezinnen in rouw. Het is toch geen oorlog?”

Een trampassagier sprak T. direct toe: “Ik heb drie jonge kinderen. Jij had ze bijna hun vader ontnomen. En waarom? Omdat je kwaad bent op de wereld?” De man hield er een gescheurde enkelband aan over, pas later hoorde hij van het OM dat op videobeelden te zien is dat T. die dag het wapen op zijn hoofd had gericht, maar dat het pistool weigerde.

'Je hebt me niet verslagen’

T. zat inmiddels in een ander kamertje met een videoverbinding naar de zittingszaal. De rechter stuurde hem weg na een uitbarsting van woede en verdriet bij een slachtoffer en haar familieleden in de zaal. De 21-jarige vrouw, die zwaargewond raakte bij de aanslag, had aan het einde van haar slachtofferverklaring gezegd: “Gökmen, je hebt me niet verslagen, en dat zal je ook nooit lukken.” Waarop T. zei: “Jammer, jammer”.

“De rechtbank balanceert op een slap koord”, zei de rechter na het wegsturen van T. “Er liggen veel belangen. De verdachte die berecht wordt, heeft belangen en rechten. De slachtoffers die graag hun verklaring in aanwezigheid van de verdachte willen voorlezen, hebben belangen en rechten. Maar er is ook zoiets als orde. En ik wil niet dat de orde zo verstoord wordt.”

De houding van T. tijdens het proces maakt veel los bij nabestaanden en slachtoffers. T., die met beide handen geboeid is, zwijgt vooral, of laat zijn middelvinger voor hem spreken. Hij zit ook regelmatig glimlachend voor de rechter. Arlette Schijns, de advocaat van de jonge vrouw die zwaargewond raakte, beschrijft het effect daarvan zo: “Mijn cliënt staat rood op haar emotionele bankrekening. Dat kan gedeeltelijk worden opgelost doordat de verdachte excuses maakt of berouw toont. Dat gebeurt in deze zaak niet. Sterker nog, er wordt leed toegevoegd door de manier waarop hij zich gedraagt.”

Vandaag is het de beurt aan Justitie om de strafeis te formuleren. Volgens de huidige planning doet de rechtbank op 20 maart uitspraak.

Lees ook:

Gökmen T. steekt middelvinger op naar rechter en bespuugt advocaat

De eerste dag van het proces rond de tramaanslag in Utrecht was er één vol spanning. De verdachte Gökmen T. zweeg, stak zijn middelvinger op en bespuugde zijn advocaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden