Interview

'Gokkers hebben meer bezinningsmomenten nodig'

Online gokken wint aan populariteit. Beeld RV
Online gokken wint aan populariteit.Beeld RV

Om gokverslaving te voorkomen zijn rustmomenten nodig, zowel in de speelhal als online. De speler moet even kunnen stilstaan bij waar hij mee bezig is.

Kristel van Teeffelen

Jan Suyver ziet het gebeuren bij zijn eigen kleinkinderen. Die zitten graag met hun neus in de smartphone om spelletjes te spelen. Hoewel veel van die games weinig te maken hebben met gokken en hooguit veel tijd in beslag nemen, maakt hij zich als toezichthouder op de gokmarkt wel zorgen. En dan vooral als de spelletjes gokelementen bevatten en de gamers verleiden (virtueel) geld in te zetten.

Suyver is bestuursvoorzitter van de Nederlandse Kansspelautoriteit, die vijf jaar geleden werd opgericht om toezicht te houden op de gokmarkt. Zo moet iedereen die kansspelen aanbiedt, van Holland Casino tot een kleine speelhal, een vergunning aanvragen bij de autoriteit. Die krijgen de aanbieders alleen als ze onder meer aan de zorgplicht voldoen: er moet een plan liggen om gokverslaving te signaleren en te voorkomen.

Maar de juiste kennis en goed beleid ontbreken nog wel eens, schrijft de Kansspelautoriteit in het jaarverslag van 2016. Er zijn bovendien steeds minder 'bezinningsmomenten' in speelhallen, zegt Suyver. Die hallen bieden bijvoorbeeld maaltijden aan, zodat iemand niet meer weg hoeft om te eten. Of ze plaatsen geldwisselautomaten waardoor contact met een medewerker niet meer nodig is. In 2016 telde Nederland 95.700 zogenoemde risicospelers, en 79.000 probleemspelers, mensen die mogelijk gokverslaafd zijn.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Jan Suyver, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Beeld RV
Jan Suyver, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Kansspelautoriteit.Beeld RV

Verleiding

Maar hoe zit het met de bezinningsmomenten bij online-games? De Kansspelautoriteit liet het Amerikaanse onderzoeksbureau SuperData Research die markt in kaart brengen. En wat bleek? Behoorlijk wat spelletjes bevatten elementen die de spelers verleiden door te gaan en uiteindelijk voor (virtueel) geld te spelen. Suyver: "Bezinningsmomenten online zouden kunnen zijn dat je niet met één druk op de knop meer geld kunt overboeken, dat je een account moet aanmaken en een identificatieplicht hebt."

Maar daarvan is nu nog geen sprake. Aangezien online gokken in Nederland verboden is, heeft de Kansspelautoriteit niet veel mogelijkheden om in te grijpen. Al ruim zes jaar hangt de legalisering boven de markt; alleen de Eerste Kamer moet nog instemmen met een wet die gokken via internet toestaat.

Suyver hoopt op een 'spoedige behandeling'. Nederland is zowat het enige land in Europa waar elke vorm van kansspelen via internet verboden is, maar ondertussen gokken veel Nederlanders er via illegale kanalen lustig op los. De schatting van de Kansspelautoriteit is dat het afgelopen jaar ging om zo'n 400.000 spelers. Suyver: "Pas met de nieuwe wet kunnen wij het illegale aanbod terugdringen en zorgen dat de aanbieders die een vergunning krijgen om online kansspelen aan te bieden zich aan de regels houden. Dus ook aan de zorgplicht."

Gaat de toezichthouder dan ook de online-games aanpakken die de spelers verleiden om te gaan gokken? "Gaat het om games, dan blijven we erbuiten. We zijn er uitsluitend voor kansspelen. Dus als bepaalde games gokelementen bevatten, zullen ze in de toekomst een vergunning nodig hebben en kan ik ze dus controleren."

Inmiddels staan er een hele hoop binnen- en buitenlandse partijen te trappelen om de Nederlandse online-gokmarkt te betreden, erkent Suyver. Maar bang dat de internetter straks wordt overspoeld met gokspelletjes, is hij niet. "Al die partijen moeten een vergunningaanvraag doen zodra de wet in werking treedt. Wij zullen ze beoordelen op zaken als reputatie en integriteit. Niet iedereen zal het lukken door die hoepel te springen."

Het afgelopen jaar werden tachtig aanvragen voor een kansspelvergunning afgewezen. Met als gevolg: meer juridische procedures dan ooit. Volgens Suyver worden bijna alle beslissingen van de autoriteit bij de rechter aangevochten. De vele zaken - en de verwachting is dat het er met het opengaan van de online-gokmarkt meer zullen worden - laten volgens de bestuursvoorzitter zien dat de belangen in de branche groot zijn en velen actief willen worden op de Nederlandse markt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden