Gokken met pensioengeld

Hopelijk is hoogleraar Verbon (Trouw, 28 januari) op zijn 80ste nog gezond genoeg om de boodschappen te doen, zijn huis schoon te maken en zijn zieke partner te verzorgen. Want als zijn plan om het aanvullend pensioen op die leeftijd te versoberen doorgaat, heeft hij geen geld meer om zorg in te kopen.

Irene Stok Amersfoort

Na het passeren van de 80 jaar wordt het leven alleen maar duurder, enkele geluksvogels uitgezonderd. Waar wel verandering in zou moeten komen is de euthanasie wet. Deze zou moeten gelden tot 80 jaar. Laat daarna de mensen zelf beslissen over een al of niet doorleven. Mijn tante was 85 jaar en zei: ‘Och weet je, als je je kinderen en kleinkinderen niet meer herkend, dan hoeft het leven voor mij niet meer’. Ze heeft nog vijf jaar in een verpleegtehuis geleefd als een kasplantje. Is dat leven?

Mevr. K. Snoek-Feenstra Burgum

Speculeren doe je alleen met je eigen geld, niet met dat van anderen. Deze voor de hand liggende stelling geldt echter niet voor pensioenfondsen. In de grafiek in Trouw (28 januari) is duidelijk te zien wanneer de pensioenfondsen de degelijke verantwoordelijkheid hebben verlaten om het spel van de grote jongens op de beurs mee te spelen. Het zou niets verbazen als dit samenviel met een wisseling in management of een nieuwe generatie financiële medewerkers. Terwijl werknemers spaarden en vertrouwden op een goed verzorgd pensioen, werd hun spaargeld in fondsen met hoog risico gestopt door onverantwoordelijke managers. Het toezicht faalde blijkbaar ook alom. En nu het spaak gelopen is, zien we een bezorgde minister die uitlegt dat die pensioenspaarder maar wat minder van zijn spaargeld terug moet zien. En ook liefst wat later. Veel gepaster was een boze minister geweest met een grote bezem om bestuur en management van de pensioenfondsen schoon te vegen.

Taco Kingma Gouda

Dat je als pensioen 70 procent van je laatstverdiende loon zou krijgen, klopt al lang niet meer. Op 1 januari 2004 zijn (bijna) alle pensioenfondsen van een eindloonregeling overgegaan op een middelloonregeling. Dat betekent dat pensioen plus AOW 70 procent zou kunnen zijn van je gemiddeld gedurende je loopbaan verdiende loon. En dat dan alleen maar als je veertig jaar onder een pensioenregeling viel en bij het jobhoppen je pensioen telkens hebt overgedragen aan het fonds van de nieuwe werkgevers.

L.J. Lekkerkerk Nijmegen

Pensioenfondsen houden al jarenlang rekening met een ouder wordende bevolking. De premie die de werknemers en werkgevers betaald hebben zullen daarop gebaseerd zijn. Verder wordt het aanvullend pensioen voor iedere werknemer individueel berekend. Elke gepensioneerde heeft voor zijn eigen aanvullend pensioen betaald zonder de hulp van andere werkenden.

Henk Tiemens Dommelen

Wellicht behoeft hoogleraar Verbon zich gezien zijn positie geen zorgen te maken over zijn inkomen als hij 80 mag worden. Het lijkt me daarom juister om de pensioenuitkering van hoogbetaalden wat te verlagen en het vaak schamele pensioen van laagbetaalden wordt ontzien.

D.D. Borst Zwijndrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden