Goetzke denkt altijd positief

In het hoofd van Rohan Goetzke is geen plaats voor pessimistische gedachten. De technisch directeur van de tennisbond is een man van het glas dat half vol is.

In zijn terugblik op zijn eerste jaar als technische baas van de tennisbond heeft de Australiër Goetkze (45) het vaak over ’typisch Nederlands’. Zo vond hij het ’typisch Nederlands’ dat Manon Bollegraf tijdens een interview werd gevraagd waarom ze, ondanks een gebrek aan topspeelsters, haar contract als coach van het Fed Cupteam had verlengd. „Een stomme vraag. Altijd het negatieve benadrukken.”

Typisch Nederlands, net als de ’ja, maar-cultuur’. De oud-coach van Richard Krajicek en Mario Ancic kan maar moeilijk leven met het voortdurende geklaag en de eeuwigdurende zoektocht naar excuses. „Er wordt altijd zo geklaagd, terwijl we ons veel beter op de positieve dingen kunnen concentreren. Wie gedreven wordt door pessimisme, haalt de top niet. Bij mij is het glas altijd half vol en nooit half leeg.”

„Je best doen in topsport is niet genoeg. Je doet iets of je doet het niet. Dat zit wel in de koppies van de jonge spelers, maar je moet ze er voortdurend op wijzen. De toppers die Nederland heeft gehad beschikten allemaal over een vechtersmentaliteit. En ook maakten zij op de juiste momenten de goede keuzes. Je komt er niet als je alleen maar een beetje rondhangt op de toernooien. In topsport is geen plaats voor excuses”, aldus Goetzke.

Wie een blik op de wereldranglijsten werpt kan niet anders dan concluderen dat het Nederlandse tennis in de mondiale top geen rol van betekenis speelt – met alleen Michaëlla Krajicek bij de beste honderd. Met het volledige plaatje voor ogen, maakt ook die wetenschap van Goetzke geen somber mens. „In de tijd dat Nederland een groot aantal toppers had, werd er bij de junioren niets gepresteerd. Nu boeken we op jeugdtoernooien goede prestaties.”

„Een knelpunt is de overgang van de jeugd naar de senioren, dat is zo’n moment waarop iemand de juiste keuzes moet maken. Thiemo de Bakker, de ex-nummer één bij de junioren, heeft nu te maken met een terugval. Hoe neem je die stap het beste, dat is de one million dollar vraag in tennis. Dat is voor iedereen anders. Dit zie je trouwens over de hele wereld en is zeker niet typisch Nederlands.”

Vaak wordt Goetzke herinnerd aan de bloeiperiode van het Nederlandse tennis, de tijd dat er zestien landgenoten deelnamen aan een grand- slamtoernooi. Nu ligt dat anders. Alleen Krajicek heeft rechtstreeks toegang tot de Australian Open, volgende maand in Melbourne. De overige Nederlanders zijn veroordeeld tot het spelen van de kwalificaties.

Goetzke: „Dat was destijds een bijzondere situatie, een verbazingwekkende uitzondering. De mensen beschouwden dat toen echter als standaard. Dat slaat natuurlijk nergens op. Er wordt nu in veel meer landen op een hoger niveau getennist. Dat is geen excuus, maar daar hebben we wel mee te maken.” Zweden is in dat opzicht een goed voorbeeld. Dat land beschikte altijd over een groot arsenaal toppers, maar moet het nu doen met Söderling en nog een paar ouderen.

De optimist Goetzke denkt dat er de komende twee, drie jaar een omslag zal plaatsvinden. Die verwachting is gebaseerd op de goede infrastructuur van het Nederlandse tennis. Volgens de technisch directeur zijn veel landen jaloers op wat er in Nederland is opgebouwd. „De basis is goed, de trainingen in de districten zijn goed geregeld, er zijn veel toernooien en de bond blijft groeien.”

Maar Goetzke realiseert zich dat veel afhangt van de instelling van de talenten. Dat er in Nederland voldoende talent is, is voor hem geen vraag. „In het nieuwe beleidsplan komt ook de mentale begeleiding aan bod. Hier is dat een groot woord en wordt het vaak verkeerd uitgelegd. Mentale begeleiding is er niet omdat spelers problemen hebben, maar om spelers beter te maken.”

Onder het regime van Goetzke is de selectiestructuur bij Jong Oranje veranderd. Door een gebrek aan coaches en financiën heeft de tennisbond de drempel voor toetreding tot Jong Oranje aanzienlijk verhoogd. „Er is nu alleen maar plaats voor de beste spelers met de grootste kans om door te breken. De afvallers krijgen geen steun meer van de bond. Het is gewoon onmogelijk om iedereen te helpen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden