Goes: Zeeland is nu ook zijn laatste V&D kwijt

SHARON VAN OOST

Het was een triest gezicht, dinsdag in Goes. Met gemengde gevoelens haalden medewerkers van de voedselbank dozen vol tomaten, chocolade en ander eten op bij La Place. Zeeland is nu ook zijn laatste V&D kwijt. Dat doet pijn, en niet alleen bij de 43 medewerkers van de vestiging. Ook de ondernemers in de provinciestad zagen de teloorgang van de publiekstrekker met lede ogen aan. Want dat was het. Daar nog wel.

Ron Berks van de Goese ondernemersvereniging OOG herinnert zich de blijdschap bij veel collega's nog goed, toen eind jaren tachtig bekend werd dat V&D een vestiging in hun stad zou openen. Meteen werd duidelijk dat dit geen concurrentie, maar juist versterking voor verkopend Goes betekende. "Dat was in een tijd dat ketens als H&M hier nog geen voet aan de grond hadden. Zo'n groot en bekend 'merk' was voor ons een pareltje. Het zorgde ervoor dat mensen van buitenaf hier naartoe kwamen. Dat heeft een stad met zo'n 37.000 inwoners écht nodig."

Aan de bezoekersaantallen van de Goese vestiging heeft het volgens Berks niet gelegen. Veel Zeeuwen wisten V&D en het bijbehorende La Place-restaurant nog steeds te vinden, zeker nadat vestigingen in Middelburg en Vlissingen een paar jaar geleden hun deuren sloten. Ook wethouder van economische zaken Derk Alssema (CDA) bevestigt dat de winkel financieel gezond was.

Voor Goes was V&D dus een versterking. De winkel lag aan een belangrijke looproute richting het centrum, was een soort entree van de stad. V&D zorgde ervoor dat consumenten ook de winkels van de kleinere ondernemers in het omliggende winkelgebied bezochten. Hoewel er op dit moment relatief weinig leegstand van winkelpanden is in Goes, zeven procent om precies te zijn, vreest Berks wel voor de toekomst van de binnenstad. Steeds meer ketens gaan er dicht, onlangs ging schoenengigant Dolcis failliet en begin deze week werd bekend dat ook Jamin vertrekt.

Wethouder Alssema is niet echt verbaasd dat het nu definitief gedaan is met V&D. De gemeente hield er al langer rekening mee dat, ook bij een eventuele landelijke doorstart, het in Goes weleens gedaan zou kunnen zijn. "We wisten dat potentiële nieuwe eigenaren vooral geïnteresseerd waren in winkels in de grote steden. Als provinciestadje zijn wij niet zo interessant."

Er is volgens Alssema wel een kans dat La Place opnieuw opent. Hij probeert Jumbo, die een deel van de restaurants wil overnemen, te overtuigen. "Eigenlijk neemt Jumbo alleen externe vestigingen over, maar deze zit in een hoek van het gebouw. Dat zou dus moeten kunnen. Ik denk dat veel Goesenaren hier blij mee zijn, La Place zat altijd vol."

Ondanks deze tegenslag ziet hij de toekomst van Goes als winkelstad zonnig tegemoet. "Na Middelburg zijn wij de tweede winkelstad van Zeeland. Natuurlijk komen mensen voor de grotere ketens, maar daarnaast hebben we een sterk lokaal aanbod. En het zou zomaar kunnen dat het wegvallen van V&D de positie van de Hema versterkt. De winkels bieden, of boden, best veel van hetzelfde aan."

undefined

Leegstand V&D treft kleinere steden hard

Meppel vreest het lege gat in het stadshart, net als Zeist, Den Helder en Sittard. Het zijn enkele van de middelgrote en kleine gemeenten waar pandeigenaren veel moeite zullen moeten doen om nieuwe huurders te vinden. Als dat al lukt. Uit gegevens van onderzoeksbureau Locatus blijkt dat bijvoorbeeld in Beverwijk ruim 22 procent van de winkelpanden leegstaat. Met V&D erbij wordt dat ruim 27 procent. Zie daar maar eens nieuwe huurders te vinden voor de vele lege vierkante meters aan winkelruimte.

Beverwijk is een gemeente met minder dan 50.000 inwoners. Dat wordt ongeveer gezien als de grens waar het moeilijk wordt. Deze kleine en middelgrote steden hebben al te maken met hardnekkige leegstand in hun centra.

Wie door de binnensteden van bijvoorbeeld Doetinchem, Den Helder en Weert loopt, zal zien dat een op de vijf winkelpanden leegstaat. Waarom verlagen de vastgoedeigenaren de huren niet zodat kleine, beginnende ondernemers de straat kunnen opfleuren?

Dat heeft te maken met de waarde van het pand: die hangt af van de huurinkomsten. Als vastgoedeigenaren de huur verlagen, daalt de waarde van hun onroerend goed dus automatisch mee.

Leegstand is er ook in sommige delen van de grote steden. Het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord bijvoorbeeld staat er verpauperd bij. Een grote renovatie van het winkelgebied, waar ook V&D deel van uitmaakte, komt maar niet van de grond. Dat zal er niet beter op worden nu het warenhuis verdwijnt. Haarlem-Schalkwijk kent een vergelijkbaar probleem met een hoge leegstand. Dat zijn geen gebieden waar nieuwe huurders verlekkerd naar kijken.

Grofweg zal het ongeveer voor de helft van de 62 V&D-filialen lastig worden om nieuwe huurders te vinden. De andere helft, meestal in de grotere steden, heeft betere perspectieven. Zo trekt in de meeste grote steden de belangstelling voor winkelpanden weer aan. Daar kunnen de gaten die V&D achterlaat worden opgevuld door nieuwe spelers, zoals Galeria Inno en Saks Fifth avenue, de twee ketens uit de stal van de Canadese retailer Hudson's Bay dat belangstelling zou hebben voor ongeveer vijftien tot twintig winkels. Ook Primark, H&M en Zara worden genoemd als nieuwe huurders.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden