Goedwillende asielzoekers krijgen meer ruimte, kwaadwillenden minder

Fred Teeven kondigt de wijzigingen in het asielbeleid aan Beeld anp

Vreemdelingen met minderjarige kinderen die in Nederland asiel aanvragen, zullen voortaan alleen bij hoge uitzondering nog worden opgesloten. Voortaan komen zij terecht in gezinslocaties met activiteiten die zijn gericht op hun terugkeer. Alleen als het gezin zich aan toezicht van de overheid ontrekt, worden zij nog in bewaring gesteld.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven vanmiddag bekend gemaakt in een toelichting op zijn nieuwe asielbeleid. De kern van dat beleid is dat goedwillende asielzoekers meer bewegingsruimte krijgen en 'de mensen die het verstieren' te maken krijgen met een zwaarder regime. Teeven gaf aan dat de verhouding tussen goed- en kwaadwillende ongeveer op 90/10 lag.

De afgelopen maanden heeft de VVD-bewindsman aan zijn nieuwe beleid gewerkt nadat hij eerder dit jaar onder zware druk kwam te staan in de zaak rond Aleksandr Dolmatov. De Russische asielzoeker pleegde in afwachting van zijn uitzetting zelfmoord in zijn cel. Onderzoek wees uit dat er in deze zaak onzorgvuldig is gehandeld.

Onder druk van coalitiepartij PvdA moest Teeven werken aan een 'humaner' asielbeleid. Helemaal tevreden zal de PvdA niet zijn, zo gaf Teeven aan, maar dat geldt volgens de staatssecretaris ook voor zijn eigen VVD.

Teeven benadrukte dat er niet meer asielzoekers toegelaten zullen worden. Ook het zogeheten buitenschuldbeleid wordt niet verruimd. Alleen vreemdelingen die daadwerkelijk buiten hun schuld niet kunnen vertrekken kunnen een zo'n vergunning krijgen. Over het algemeen is terugkeer goed mogelijk omdat er bijna geen landen zijn die onderdanen niet terugnemen, zei Teeven.

De veel bekritiseerde visitaties zullen tot een minimum worden beperkt. Teeven vindt dit lichamelijke onderzoek te belastend en denkt nu aan bodyscans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden