Goedmensen

Anders dan het woord doet vermoeden zijn 'goedmensen' niet goed maar slecht. Zo althans valt te vernemen op weblogs die van velen het etiket islamofoob of populistisch krijgen opgeplakt maar zichzelf liever 'patriottisch' noemen. 'Goedmensen' zijn van het type dat brieven schrijft voor Amnesty International of zich op andere manieren inzet voor een prettiger wereld. 'Patriotten' verwijten hen dat ze zichzelf moreel beter achten dan hun medemensen. Bovendien zijn 'goedmensen' hopeloos naïef over de gevaren van de islam. Ze begrijpen maar niet hoe vaak de weg naar de hel geplaveid is met goede bedoelingen. Zelf lijken 'patriottische' blogschrijvers en reaguurders eerder te geloven dat slechte intenties automatisch de hemel op aarde tot stand zullen brengen.

De Noor Anders Breivik trok de uiterste consequentie uit het 'patriottistische gedachtengoed'. In de zomer van 2011 schoot hij op het eilandje Utoya 69 'goedmensen' dood. Het waren sociaal-democratische jongeren en daarom volgens de Noor levensgevaarlijke wegbereiders van de islamisering van Europa.

Het woord gebruiken ze niet, maar ook radicale moslims weten raad met geloofsgenoten die zij zien als fatale 'goedmensen'. IS aarzelt niet hen te onthoofden of anderszins te vermoorden. In haar ogen zetten ze de deur van de islamitische wereld wijd open voor kwalijke westerse invloeden, christelijk of seculier, allebei even erg. Zo komen islamitische 'goedmensen' op voor christelijke minderheden in de islamitische wereld of ze spreken zich uit tegen gewelddadige of wegkijkende geloofsgenoten. Zulke 'verkeerd' denkende moslims zijn er ook in Europa.

Zoals de Fransman Abdelghani Merah. Begin februari begon hij een wandeling van 800 kilometer, van Marseille naar Parijs, uit protest tegen gewelddadige stromingen binnen de islam. Merah ligt overhoop met zijn familie. De achternaam Merah kreeg een beruchte klank in Frankrijk. In maart 2012 vermoordde Abdelghani's jongere broer Mohammed in Toulouse en omgeving in een reeks aanslagen zeven mensen: drie militairen, drie leerlingen van een joodse school en een docent. Bij een belegering van de flat waarin hij zich had verschanst, verwondde hij ook nog drie politieagenten, voordat hijzelf het leven liet.

De van oorsprong Algerijnse familie Merah prees de moordenaar. De uitzondering was oudste broer Abdelghani. Hij liet weten dat het gezin was opgevoed in een sfeer van racisme en haat. Zijn moeder zou de kinderen hebben ingeprent dat Arabieren worden geboren om Joden te doden. Abdelghani plaatste afluisterapparatuur, waardoor Frankrijk kon horen hoe trots zus Souad was op broer Mohammed.

De voettocht heeft een diepe symboliek. Abdelghani volgt de route van de beroemde 'mars van gelijkheid' van oktober 1983, na de moord op een dertienjarige migrantenjongen. Bij de start in Marseille waren er destijds ruim twintig deelnemers. Onderweg sloten zich steeds meer mensen aan, zodat uiteindelijk honderdduizend wandelaars arriveerden in Parijs. Het was een groots protest van migranten en 'goedmensen' tegen klassiek racisme van autochtone Fransen.

Ruim drie decennia later is het eenmansprotest van 'goedmens' Abdelghani Merah gericht tegen de extreme islam. Hij wil, zegt hij, de jeugd van achterstandswijken redden van haat en fanatisme en ook van laffe, wegkijkende politici. Hij probeert de jongeren te winnen voor de beginselen van de Franse republiek, die hijzelf, broer van de moordenaar, ten volle onderschrijft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden