Goedkope thuisbatterij dankzij e-auto

Systemen met oude accu's die voor opslag van zonnestroom kunnen zorgen. Beeld ABB
Systemen met oude accu's die voor opslag van zonnestroom kunnen zorgen.Beeld ABB

Elektrische auto's moeten vooral snel populair worden, schreef ik al enkele keren. Dan worden de accu's ook snel goedkoper en kan ik thuis mijn zonnestroom in die voordeliger batterijen opslaan. Ik krijg sneller gelijk dan ik hoopte, maar dan wel anders.

Accu's hebben de akelige neiging slechter te worden naarmate je ze vaker hebt opgeladen. Da's voor een kleine batterij in een camera nog geen ramp, maar wie een elektrische fiets heeft, weet dat het niet leuk is. Kun je met een nieuwe accu 100 kilometer ver komen, na een paar jaar is dat soms nog maar 50 kilometer. Dagje toeren wordt dan al gauw verplicht onderbroken voor een oplaadstop. Een nieuwe accu kost een paar honderd euro, dus 'accu-vervangen' is geen leuke hobby.

Bij fietsen is een halve actieradius nog tot daar aan toe, bij elektrische auto's wil je dat toch echt niet. Dus toch maar een nieuwe accu kopen? Die kost dan duizenden tot zelfs tienduizenden euro. En de oude accu? Dat lijkt een zeer kostbare hoop chemisch afval.

Niet meer dus, als het aan General Motors en het technologieconcern ABB ligt. Zij bedachten dat oude accu's nog een heel zinvol tweede leven kunnen krijgen: als opslag voor bijvoorbeeld stroom uit zonnepanelen. Ze namen de oude accu's uit Chevy Volt's en maakten daar bundels van vijf van. Nieuwe accu's kunnen 16 kWh per stuk opslaan, dus 80 kWh per vijf, de oudjes haalden in bundeltjes van vijf samen nog 50 kWh. Da's ruim genoeg om meerdere woningen de nacht door te helpen.

Halve accu
Persoonlijk zou ik wel genoeg hebben aan één accu, of zelfs een halve, want ik verbruik 's avonds en 's nachts nog amper meer dan 5 kWh. Waarbij elektrisch koken dan nog de meeste Wattjes verorbert, en dat doen we in de zomer nog voor zonsondergang, dus met stroom rechtstreeks uit onze zonnepanelen.
Maar ook in de zonarme winter kan de goedkope accu uitkomst bieden. Want terwijl mijn zonnepanelen dan veel te weinig leveren om de batterij te vullen, kan ik 's nachts met goedkope stroom uit het net de accu weer op peil brengen, om de stroom daarvan overdag tijdens piekuren uit die accu te halen in plaats van uit het net. Daarmee help ik de stroomleveranciers dan weer om hun piekstroomproblee m ook in de winter op te lossen...

Zolang er nog weinig elektrische auto's rondrijden, zullen oude accu's nog niet echt goedkoop worden. Maar naarmate de e-auto oprukt, zal dat ongetwijfeld veranderen. Kortom: mensen, ga allemaal elektrisch rijden en bezorg mij snel tweedehands accu's voor een prikkie!

Gunt u uzelf ook een leuke opslag? Kijk geregeld op Twitter bij @VincentDekker4 voor de nieuwste ontwikkelingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden