Weblog

Goedkope Noordzee-molens cadeautje van olie-dommen

Een windturbine van Siemens van 7MW, die dankzij enkele technische verbeteringen binnenkort 8MW kan leveren. Dong is een grote klant van Siemens. Beeld Siemens
Een windturbine van Siemens van 7MW, die dankzij enkele technische verbeteringen binnenkort 8MW kan leveren. Dong is een grote klant van Siemens.Beeld Siemens

Nederland krijgt de goedkoopste stroom die windmolens op zee ooit hebben geproduceerd. Met dank aan een slimme minister Kamp? Nou... ik gok ook op flinke misrekeningen van oliebaronnen.

Vincent Dekker

Nederland werd, samen met de rest van de wereld, vorige week verrast met de laagste prijs ooit voor stroom van windmolens op zee. En niet een beetje lager: het oude record van 10,3 cent per kWh werd in één klap met 30 procent onderboden. Nu is 7,27 cent/kWh de nieuwe norm. De subsidie die de overheid 15 jaar lang op Noordzeestroom verleent, valt daardoor 2,7 miljard euro lager uit dan gedacht.

Dubai
Bij mij kwamen meteen associaties op met Dubai, wereldrecordhouder met de laagste prijs van zonnestroom: 3 cent per kWh. Is Nederland voor zeestroom het Dubai van deze wereld?

Volgens minister Kamp van economische zaken lijkt het daarop. 'Het Nederlandse systeem waarin bedrijven moeten concurreren en de overheid alle voorwaarden voor de bouw regelt, blijkt heel succesvol. Deze kostenbesparing betekent een belangrijke doorbraak bij de transitie naar duurzamer energie', schrijft hij.

Denemarken
Hoezeer ik Nederland ook de eer van deze mijlpaal gun, ik vrees dat we voor de verklaring ervan ook even buiten de landsgrenzen moeten kijken. Dong Energy, de Deense grootmacht op het gebied van windenergie, heeft met zijn prijs van 7,27 cent/kWh alle 37 overige mededingers voor het 'Windpark Borssele 1 en 2' verslagen. Dus is er minstens ook een heel grote Deense inbreng in dit wereldrecord.

Daarnaast zijn er enkele gunstige omstandigheden. Zo is staal momenteel goedkoop, en dat geldt dankzij de lage rente ook voor het geld om te investeren. En de windmolens die Dong wil neerzetten, worden per kWh ook steeds goedkoper. Siemens en Vestas concurreren hevig en komen met enorme molens die 8 MegaWatt kunnen leveren, het dubbele van wat tot voor kort gangbaar was. De windparken op zee gaan mede daardoor bijna een kwart meer stroom leveren dan was voorzien.

Olie
Een leuke extra meevaller komt tenslotte uit de oliehoek. Door misrekeningen van oliebaronnen zitten we met een overaanbod aan olie en een heel lage olieprijs. Daardoor is het niet interessant om nieuwe olievelden in de Noordzee te ontginnen. En dus liggen veel schepen voor dat off-shorewerk stil langs Hollandse en Schotse kades. Dong heeft de lage prijzen die de eigenaren ervan nu vragen dankbaar aanvaard...

Geen Dubai
Kortom: ik weet niet of die 7,27 cent het nieuwe normaal zijn. Een stijgende rente of iets duurdere olie en de prijs van Noordzeestroom zou zomaar weer wat kunnen stijgen. Den Haag is nog geen Dubai.

Dat alles neemt natuurlijk niet weg dat de Nederlandse aanpak en het hoogspanningsnet dat TenneT in de Noordzee gaat realiseren, mooie bijdragen zijn aan een duurzamer energiewereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden