Weblog

Goedkope koude kernfusie kan niet, bestaat niet, en toch...

Dit kon niet, zo wisten tal van serieuze geleerden rond 1960 nog zeker... Tien jaar later reden er astronauten in autootjes over de maan.

Voor de energiesector is het niet minder dan de heilige graal: koude kernfusie die energie zo goed als onbeperkt beschikbaar maakt. Een Italiaanse technicus zegt er een goedkope truc voor te hebben gevonden.

In principe moet ik uiterst terughoudend zijn met dit soort berichten. Mensen met veel meer verstand van zaken beweren immers dat het niet kan. En tal van cynici, bestrijders van kwakzalverij en anderen met een 'helder' verstand zullen me maar wat graag naar de asielzoekerscentra voor verdwaalde geesten verbannen.

Maar toch besteed ik nu wat regels aan het 'onmogelijke'. De Italiaan Andrea Rossi spookt met zijn E-Cat al een tijdje rond op het wereldwijde web en het lijkt erop alsof binnen drie weken de wereld het bewijs krijgt dat het ding werkt (of niet).
De E-cat (Energy Catalyzer) is een apparaat van een paar kilo dat op een bureau past. Erin zit een katalysator met onder meer nikkel waar Rossi waterstof overheen voert. Daarbij komt 15 keer meer energie vrij dan er in wordt gestopt en ook meer dan op basis van een chemische reactie zou zijn te verklaren. Zie hier: koude kernfusie, zegt Rossi.

Hij heeft het echte geheim, de precieze samenstelling van zijn katalysator, nog niet onthuld. Diverse deskundigen hebben het geheel echter al wel van nabij mogen aanschouwen. Zo heeft het Zweedse NyTeknik, dat al veertig jaar over nieuwe technologie rapporteert, er positief over geschreven. En de Zweedse professor theoretische natuurkunde Hanno Essen wijst Rossi's claim ook niet luid lachend af.

Dat wist ik al een tijdje en toch schreef ik er niet over. Waarom nu wel? Een door mij al jaren bewonderde informatiebron, blad/website Wired, is er nu ook serieus op gedoken. En komt met een stel gerenommeerde namen op de proppen die Rossi zeggen te geloven. Onder hen bijvoorbeeld Brian Josephson, nobelprijswinnaar natuurkunde in 1973. En het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa onderzoekt de zaak, evenals de collega's van het onderzoeksinstituut van het leger Darpa. En oud-Darpatopman Anthony Tether laat weten: "Als dit nep is, is het wel verschrikkelijk goede nep."

Natuurlijk zijn er ook deskundigen die het afwijzen. Maar ik heb al als jonge tiener geleerd dat ook serieuze wetenschappers niet altijd gelijk hebben. Begin jaren zestig volgde ik de race naar de maan. Voordat de eerste ruimtevaartuigen daar een zachte landing maakten, wisten sommige geleerden zeker dat er nooit mensen op de maan zouden kunnen lopen. De maan was volgens hen namelijk bedekt met een tientallen meters dikke laag stof waarin alles en iedereen zou wegzinken. Een paar jaar later stonden de eerste sondes op de maan; in 1969 zette Neil Armstrong er zijn 'small step for a man'.

Rossi heeft beloofd dat hij eind deze maand een E-Cat zal demonstreren van het formaat scheepscontainer. Die moet één megaWatt aan stroom leveren. Da's pakweg 400 keer zo veel als de zonnepanelen op mijn dak op het mooiste moment van een mooie voorjaarsdag kunnen produceren.
Ik kijk toch met enige spanning uit naar eind oktober.

Reactie op reacties tot en met 19-10-2011
@Soutine: Inderdaad, het is niet de heilige graal voor de energiebedrijven. Maar wel voor de energiegebruikers natuurlijk.

@Marcus Kool: Het is hoe dan ook goed om minder afhankelijk te worden van regimes als die in het Midden-Oosten, Rusland en Venezuela. Dus wacht niet op koude kernfusie maar zet nu al wat zonnepanelen op het dak of in de achtertuin (ja, het laatste gebeurt ook, weet ik van kennissen).

@code850: misverstandje. Met 'asielzoekerscentra voor verdwaalde geesten' bedoelde ik de ouderwetse gekkenhuizen, psychiatrische inrichtingen of hoe je ze ook maar wilt noemen. In mijn journalistieke carrière ben ik daar al wel eens eerder rijp voor verklaard...

@F. de Boer: Inderdaad, tal van seinen lijken op rood te staan. Zoals ze dat ook leken te staan toen gekke Amerikanen, onder wie een president, begin jaren zestig zeiden dat ze een man op de maan wilden laten rondlopen. Maar het is waar: waakzaamheid is ook nu op zijn plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden