Goedkoop huurhuis in dorp weg

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Corporaties trekken zich terug uit dorpen en buurtschappen op het platteland. In vrijwel alle krimpgebieden zijn volkshuisvesters te vinden die op termijn al hun huizen in kleinere kernen willen verkopen of slopen.

Corporaties trekken zich terug uit dorpen en buurtschappen op het platteland. In vrijwel alle krimpgebieden zijn volkshuisvesters te vinden die op termijn al hun huizen in kleinere kernen willen verkopen of slopen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), die hierover binnenkort publiceert. Alleen in Oost-Drenthe, Twente en het Groene Hart vonden de onderzoekers geen corporaties met een 'terugtrekstrategie', in alle overige krimpgebieden wel. De corporaties kiezen hiervoor, omdat ze verwachten dat de vraag naar goedkope huurhuizen in dorpen zonder voorzieningen afneemt.

"Ook zijn er soms financiële redenen waardoor corporaties scherp moeten kiezen waar ze wel en niet investeren", zegt programmaregisseur Anne-Jo Visser van de SEV. "Dertig of veertig jaar geleden zijn in dorpen heel veel seniorenwoningen gebouwd die naar huidige maatstaven veel te klein zijn, of slecht onderhouden. Moet je daar nu nog geld in steken, terwijl je weet dat de bus er straks niet meer komt?"

Tot de corporaties die zich concentreren op de grotere plaatsen in hun werkgebied horen onder meer Thús Wonen (Noordoost-Friesland), Elkien (onder meer Leeuwarden en Zuidwest-Friesland) en HW Wonen (Hoeksche Waard). Hun plannen leidden in hun werkgebied tot ophef in de lokale politiek.

Zelf bestrijden de corporaties dat ze platweg aan het bezuinigen zijn: volgens hen hebben aspirant-huurders een voorkeur voor een huis dicht bij school, werk en sociale activiteiten. "Het aanhouden van sociale huurwoningen in dorpen waar geen vraag is, is onevenredig duur en onverantwoord", vindt Alex Bonnema, directeur van Elkien.

"Wij kregen de kritiek dat we de kleine gehuchten in de steek laten", zegt Richard Polder van HW Wonen. "Vooral omdat we in de buurtschappen stoppen met nieuwbouw. Maar we blijven bestaande woningen onderhouden. Het gaat om kleine dorpen waar we twintig tot vijftig huizen hebben. Daarvan verkopen we er een paar per jaar." Ook andere corporaties wijzen erop dat het om kleine aantallen huizen gaat, die in de loop van tientallen jaren geleidelijk worden afgestoten.

De SEV gaat een advies maken voor verantwoorde terugtrekking uit de dorpen. "Het gaat er dan om hoe corporaties afwegingen maken, of er overleg is met bewoners en of ze dorpen netjes achterlaten", zegt Anne-Jo Visser.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden