Goedkoop en gezond eten is niet moeilijk

Jeroen Thijssen is culinair journalist en schrijver. mail@jeroenthijssen.nl

Nog steeds loeit de crisis en steeds dunner wordt onze portemonnee. Als een Nederlander moet bezuinigen, waar kijkt hij dan het eerst naar? En zij? Naar de uitgaven voor voedsel, natuurlijk.

En dat in een land, waar volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam-Novib 'het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedselrijkste dieet' verkrijgbaar is. De top van Europa zijn we. Maar ja, blijf van mijn iPad.

Het is niet moeilijk om goedkoop en gezond te eten. Ga naar de markt. Neem seizoensgroenten, herkenbaar aan hun lage prijs. Koop geen voorgesneden, voorgewassen groenten. Hou van riblap, niet van biefstuk. Eet koolvis, geen kabeljauw. Eet per week drie dagen vegetarisch met bonen, kaas en eieren, niet met vleesvervangers.

Een boekje met tips, trucs en recepten, zou dat dan geen goed plan zijn?

Helaas, dit idee had al meerdere vaders. Die boekjes zijn er al, onlangs verschenen bij Kosmos en het Voedingscentrum. Het ene is geschreven door Jamie Oliver, de goedgemutste Britse chef die zich ook heeft ingezet voor gezonde maaltijden op Engelse scholen: 'Bespaar met Jamie'. De schrijver van 'Lekker voor weinig' van het Voedingscentrum blijft naamloos, maar deze gezegende instelling krijgt haar geld van overheid en bedrijfsleven, dus eigenlijk spreekt Mark Rutte tot u.

Welk boek levert nu de meeste waar per gram? Wie zich als goedkooptegoeroe opwerpt, moet langs de meetlat van het kapitaal, dat is duidelijk. Het Voedingscentrum vraagt 12,95 euro voor een boek van 474 gram. Dat is 2,73 euro per ons. Daarvoor krijgt de koper vierenvijftig recepten, wat neerkomt op 24 cent per recept.

Jamie vraagt 29,95 euro voor zijn boek van 1082 gram, wat de prijs op 2,76 euro per ons brengt, drie cent duurder dan het Voedingscentrum. De omslag roept dat er 'honderdtwintig lekkere lowbudget maaltijden' in staan, maar dat is niet waar. Het zijn er honderdtweeëntwintig, zelf geteld. Dat brengt de prijs van een recept op een kwartje, één cent meer dan de concurrent.

Op het prijzenfront wint dus onze nationale trots, maar hoe zit het met de recepten?

Hier heeft Jamie een groot voordeel: van zijn recepten komen vooral eenpansgerechten, de bronnen van eiwit en koolhydraten zitten er al in. Daar staat tegenover dat het Voedingscentrum per gerecht opgeeft wat het per persoon kost. Penne met knoflookkip en broccoli: 1,65 euro. Dat redt Jamie niet met zijn (enigszins vergelijkbare) Singapore-noedels, waar varkensgehakt, gebraden kip en garnalen in gaan. Jamie heeft nog een nadeel: hij serveert geen toetjes. Mogen arme mensen geen zoetigheid of zitten hier gezondheidsgedachten achter?

Maar het Voedingscentrum, toch de kampioen van onze slanke lijn, heeft ze wel. Veel fruit en yoghurt, want dat is gezond, en een ananas met peperdip sla ik niet af. Toch, hoe verrassend dat ook klinkt, 'Lekker voor weinig' blinkt vooral uit in degelijkheid. Macaroni met romige champignons (1,50 euro per persoon), spaghetti al tonno (1,50 euro per persoon) en sperziebonen-ovenschotel (2 euro per persoon) zijn heerlijk, voor doordeweeks. Niets mis mee, maar zet daar Olivers vrolijk rommelige minestrone eens naast, de Koreaanse roerbakrijst of de zombiehead, een knolselderij uit de oven.

Niet alleen de namen stemmen vrolijk, het is de feestelijke geur die opstijgt uit het boek. Misschien kan de bezuinigende consument met zijn hand over zijn knip strijken en twee boeken aanschaffen. Jamie voor het weekeinde, en Mark Rutte, pardon: het Voedingscentrum, voor doordeweeks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden