Goedkoop besnijden wint aan populariteit

Het aantal gespecialiseerde besnijdenisklinieken groeit snel, nu het ziekenfonds de ingreep niet meer vergoedt. Klinieken zijn goedkoper dan ziekenhuizen en hun methode sluit beter aan bij islamitische tradities.

door Remco Bouma

'Besnijden, van 259 euro, voor 199 euro.' Deze aanbieding leverde Besnijdeniskliniek Nederland in de maand juli een verdubbeling van het aantal aanmeldingen op, zegt M. Keskin van de kliniek, die sinds april 2005 functioneert. Onze vier artsen waren volledig bezet. We trokken duidelijk extra patiënten aan. Op 1 januari 2005 verdween de besnijdenis uit het ziekenfonds. Minister Hoogervorst maakte daarmee een einde aan het vergoeden van religieuze besnijdenissen als een medische ingreep. Naar schatting negentig procent van de besnijdenissen is niet medisch, maar religieus van aard. Onderzoek dat Hoogervorst liet uitvoeren, leerde dat er jaarlijks voor ongeveer vier miljoen euro onterecht ' medisch' werd gedeclareerd.

Sindsdien vindt er een verschuiving plaats van ziekenhuizen, waar de ingreep 800 euro of meer kost, naar de besnijdenisklinieken. Die vragen tussen de 200 en 300 euro.

De klinieken besparen kosten door plaatselijk te verdoven. Ziekenhuizen gebruiken algehele narcose, zegt dr. G. Dohle, uroloog in het Erasmus Medisch Centrum. In klinieken kan de patiënt na de ingreep snel naar huis. Hij houdt zo niet een dag een ziekenhuisbed bezet. Dat sluit goed aan bij de islamitische traditie, dat de jongen na de besnijdenis middelpunt van een familiefeest is. Versuft van een narcose gaat dat moeilijk. De jongen hoort in zijn mooiste kleren bij zijn familie te zijn en niet verdoofd in een operatiekamer te liggen. Dat zei dr. Tom Schulpen, hoofd van het Kwaliteitsbureau van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, eerder dit jaar. Bovendien mag de familie in klinieken bij de besnijdenis zijn en video-opnamen maken.

Volgens de woordvoerder van besnijdeniskliniek Al-Gitaan uit Rotterdam verklaart dat de populariteit van deze klinieken. Al-Gitaan bestaat sinds 1994, constateert meer vraag naar besnijdenissen sinds 1 januari 2005 en gaat uitbreiden.

Besnijdenisklinieken kunnen goed op hun doelgroep inspelen.

Sommige van onze artsen spreken, naast Nederlands, Turks en Arabisch, zegt Keskin van de Besnijdeniskliniek in Amsterdam. Onze artsen zijn in Nederland opgeleid en bevoegd tot de ingreep. Sommige zorgverzekeraars vergoeden besnijdenissen in de aanvullende verzekering. Verzekerden bij Agis krijgen maximaal 165 euro terug. Besnijden bij een kliniek blijft dan alsnog veel voordeliger dan in een ziekenhuis.

Het Besnijdenis Centrum Nederland breidde sinds maart dit jaar uit van drie naar zes vestigingen. Besnijdeniskliniek Nederland, met vestigingen in Amsterdam en Apeldoorn, wil de komende maanden acht vestigingen openen, verspreid over Nederland. De klinieken spelen zo in op de vraag, die uit het hele land komt. Mensen maken soms lange reizen om bij onze vestigingen te komen, zegt Keskin. Dat is nog altijd goedkoper dan naar een ziekenhuis gaan. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 15 000 jongens besneden, meestal moslims.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden