Goedkeuring huwelijk Constantijn

DEN HAAG - Met gelukwensen voor het aanstaande bruidspaar, maar ook met lichte kritiek op de regering, heeft de verenigde vergadering van Tweede- en Eerste Kamer gisteren goedkeuring verleend voor het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst.

De namen Máxima en Willem-Alexander vielen even niet in de vergaderzaal van de Senaat, waar blijkbaar werd beseft dat de trouwerij van Beatrix' derde zoon Constantijn al genoeg in de schaduw kwam te staan van de hectische verloving, 1,5 week geleden. Constantijn en Laurentien trouwen op 17 mei in Den Haag, twee dagen later is daar ook de inzegening in de Hervormde Kerk.

Alleen vijf GroenLinksers stemden tegen de goedkeuringswet: het Tweede Kamerlid mevrouw Van Gent en de senatoren Pitstra, Platvoet, Van Schijndel en De Wolff. Zij behoren tot de vleugel in de (principieel republikeinse) partij die meent dat nooit een wetsvoorstel mag worden gesteund waarmee het continueren van de monarchie wordt bevorderd. De veertien overige GroenLinksers in de Tweede- en Eerste Kamer tillen niet zo zwaar aan een formaliteit rond de troonopvolging en stemden voor. GroenLinks-woordvoerder De Boer beschreef de voorstemmers als een vleugel die niet al te nadrukkelijk elke gelegenheid aangrijpt om zich als antimonarchistisch te manifesteren. ,,Zij houden hun stemkruit droog voor het enige moment dat echt zoden aan de republikeinse dijk zal zetten, een grondwetswijziging.'' De SP was niet bij het debat aanwezig en werd daarmee geacht voor te hebben gestemd.

VVD, D66 en de kleine christelijke partijen uitten kritiek op het onderdeel van de goedkeuringswet waarin de toekomstige adellijke titels van het gezin zijn geregeld. De regering schept een verwarrende situatie, kreeg Kok te horen. Laurentien Brinkhorst mag zich na haar huwelijk 'prinses' noemen, zonder dat ze die titel daadwerkelijk verwerft. Maar haar kinderen zijn straks slechts graaf of gravin. Daarmee is een rem gezet op het uitdelen van prinsentitels. Premier Kok houdt staande dat prinsen en prinsessen voortaan alleen mogen opduiken in de eerste lijn van troonopvolgers. Zouden de kinderen van Constantijn en Laurentien alsnog dicht bij een troonopvolging komen, wat in theorie mogelijk is, dan kunnen ze altijd nog via een koninklijk besluit een trapje hoger in de adelstand worden gezet, suste Kok.

De premier verzette zich verder tegen de kritiek dat hij te lichtvoetig is omgesprongen met de staatsrechtelijke noviteit rond de vader van Laurentien, minister Brinkhorst van landbouw. Van het probleem dat de ministeriële verantwoordelijkheid voor het koninklijk huis ook zijn eigen dochter raakt, is Brinkhorst zich volgens Kok juist als vader extra bewust.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden