Goederentrams moeten vrachtwagens uit Amsterdam houden
Trams gaan een deel van het vrachtvervoer in Amsterdam overnemen. Vandaag praat de gemeenteraad over een proef. Als het aan initiatiefnemer City Cargo Amsterdam ligt, rijden de eerste cargotrams in januari al door de stad.
Niet overal werd het plan om trams in te zetten voor goederenvervoer met applaus ontvangen. „In Den Haag werd ik weggehoond”, vertelt Hendriks, directeur van City Cargo Amsterdam (CCA). De Amsterdamse wethouders Vos (milieu) en Herrema (verkeer) reageerden wel enthousiast. Als het werkt, verlossen de vrachttrams Amsterdam van een aantal problemen. De fijnstofuitstoot gaat met 15 procent omlaag en de verkeersdrukte neemt af. „Bovendien is niets zo gevaarlijk als een lossende vrachtwagen met een open klep”, benadrukt Hendriks. „Iedereen die net als ik regelmatig door de stad fietst, weet dat.”
Vijftig trams, per stuk goed voor tien ritten per dag, moeten 2500 vrachtwagens uit de binnenstad houden. In vier jaar tijd kan 40 procent van het vrachtverkeer zijn vervangen door tramverkeer.
De goederen worden op distributiepunten buiten de stad, zogenaamde X-docks, overgeladen van de vrachtwagen op de tram. De trams rijden vervolgens over de bestaande tramrails de stad in. Op binnenstedelijke overslagstations, de zogenaamde hubs, worden de goederen nogmaals overgezet. Ditmaal in elektrische wagentjes (e-cars) die de spullen naar de winkels rijden.
Hendriks: „De goederen worden vaker overgezet, maar dat is geen probleem. De trams zijn zoveel goedkoper dat het financieel loont.” De overslag van de trams naar de e-cars gebeurt niet op de reguliere tramrails, maar op het ongebruikte calamiteitenspoor. De vrachttrams kunnen in vijf minuten gelost worden, waarna het calamiteitenspoor weer vrij is. CCA heeft al vijftien plekken op het oog waar het volgens het bedrijf probleemloos kan.
Toch zijn er nog hobbels op de weg. De dienst infrastructuur verkeer en vervoer (DIVV), die het tramnet beheert, heeft nog bezwaren. Het DIVV kan zich niet voorstellen dat er genoeg ruimte is op het netwerk. Hendriks: „Onbekend maakt onbemind. Kennelijk is het griezelig om een tweede partij op het spoor toe te laten.” De kruising tussen de Amstelveenseweg en de Stadionweg is het grootste knelpunt. Het verkeer slaat daar rechtsaf, de vrachttrams gaan linksaf. Met een computeranimatie probeert CCA aan te tonen dat het kan.
Twee weken geleden gaf het college van b. en w. groen licht voor de start van een pilot, mits CCA aan zo’n vijftig voorwaarden voldoet. De belangrijkste zijn dat het personenvervoer per tram niet wordt gehinderd en de veiligheid er niet op achteruit gaat. Waarschijnlijk stemt de gemeenteraad vandaag in met dit besluit. In dat geval kan de proef in januari van start gaan, met omgebouwde personentrams. Als dat goed verloopt, kunnen in 2008 de eerste echte goederentrams door de stad rijden.